Članak

PREDSJEDNIK STRANKE ZA BiH

Efendić: Nema smetnje da ponovo budem kandidat za načelnika, vrijeme je da Katica podnese ostavku

Foto: Arhiv

(Patria) - Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je da nema zakonske smetnje da bude ponovo kandidat za načelnika Općine Novi Grad te da će se to najvjerovatnije i dogoditi. Lokalni izbori bit će održani u oktobru ove godine.

"Plan je ostvariti što bolji rezultat. Vjerovatno će postojati saradnja u različitim oblicima od kantona do kantona. Djelujemo s NES-om i imamo dosta dobru saradnju s DF-om. Što se tiče moje kandidature, ne postoji zakonska smetnja i pretpostavljam da će tako i biti, kako bismo nastavili posao. Ne odustajemo ni od jednog projekta. Mislim da je potrebno nastaviti u Novom Gradu raditi kao što se i radilo", kazao je Efendić u Jutru za sve na BHT-u.

Govorio je i o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo te je istakao kako je vrijeme da ministar unutrašnjih poslova Admir Katica podnese ostavku.

"To je prirodan slijed događaja, onoga što se dešava u Kantonu Sarajevo. Dogodilo se ubistvo nevinog djeteta i to je po ko zna koji put da imamo sličnu situaciju u Sarajevu i priču da se nešto mora učiniti, a ništa se ne učini. Minimalno što se može učiniti jeste da ministar podnese ostavku. Dao sam prijedlog šta bi trebao biti fokus rada policije kako bi se zaštitio integritet života. Građani se osjećaju nesigurno", rekao je Efendić.

Zastupnici Stranke za BiH zajedno sa zastupnicima SDA i DF-a tražili su održavanje hitne sjednice Skupštine KS ali predsjedavajući Elvedin Okerić još nije zakazao Kolegij Skupštine.

"Mora se reagovati momentalno. Fokus policije je bio na nabavci helikoptera. Nekoliko godina ministar ima opsesiju da kupi helikopter. Imali smo i pitanje postavljanja kamera na uniforme policajaca. Postoji rezerva i kod policajaca kod primjene sile", kazao je.

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice prema BiH Efendić je kazao kako je fokus međunarodne zajednice uvijek priča o borbi protiv korupcije, a time se stvara zavjesa da uzmu resurse, a da vi budete krivi.

"Ja sam javni djelatnik, govorim u ime građana. Mene su birali za razliku od brojnih u ovom sistemu. Dužan sam da to prenosim. Fokus bi trebale biti naše potrebe i problemi. Mi to nemamo. Kome je bilo u interesu da nestane Fabrika duhana Sarajevo? Naravno, međunarodnim korporacijama koje se bave prodajom duhana. Što bismo mi imali našu fabriku. Potpuno je legitimno da 'guraju' interese, ali šta je s našim?", rekao je.

Iako smatra da su znakovite poruke pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briena o Draganu Čoviću, predsjednik Stranke za BiH navodi da je čudno kako nisu znali kakav je prije nego što su mu pomogli da postane dio vlasti.

"Kao da su tek razumjeli koliko je ozbiljna njegova destruktivnost. On je potpuno otvoreno s Dodikom zadnjih pet-šest godina. Glavne poruke su bile na obraćanju na Fakultetu političkih nauka. U sadržaju tog govora vrlo je značajno vraćanje stvari na Dejton koji govori da je BiH jedna država. Potpuno je jasno potvrdio presude Ustavnog suda. Sastanak s ministrom vanjskih poslova je bio tek u kasnim poslijepodnevnim satima bez prisustva medija. On nije došao usput, ciljano je došao samo u Sarajevo da pošalje poruke koje je poslao", poručio je lider Stranke za BiH.

Kritikovao je i sastanak koalicije u Laktašima i dogovor na koji je Trojka očito pristala.

"Vjerujem da postoji stenogram i vjerujem da je u pitanju dogovor, a ne razgovor. Zbog tehničkih izmjena izbornog zakona vidjelo se da su zaustavljeni, ali je Trojka dala sporne prijedloge za to. Imali smo na posljednjoj sjednici Parlamenta situaciju kojom se omogućava izmjena zakona kako bi zet Dragana Čovića mogao nastavljati da obavlja funkciju direktora BHANSA-e", rekao je Efendić.

#kandidat #lokalniizbori #SemirEfendić #trojka #BiH