Članak

REAKCIJA

IGK: Sramotan potez Filozofskog fakulteta SUM-a, uklonite plakat i izvinite se!

Plakat na kojem su obrisane džamije

(Patria) - Institut za istraživanje genocida Kanada reagirao je na objavljeni plakat Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka, koju organizira zajedno sa IPSA-om (International Political Science Association) u julu.

Na plakatu koji bi trebao predstavljati poziv za "Ljetnu školu 2024." (15.-20. jula) autor je "uklonio" mostarske džamije.

"Više od 30 godina nakon što su jedinice HVO-a srušile više od 80 džamija i mesdžida na sceni su politike koje potiču i akademske institucije da ponovo "brišu džamije”. Svojim anticivilizacijskim postupkom Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru je nanio najviše štete vlastitoj reputaciji. Ne može se više govoriti o respektabilnoj naučnoj instituciji, već o instituciji koja se bavi dnevnom antimostarskom, antibosanskom i antievropskom politikom u ime podjele države Bosne i Hercegovine.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru se zapravo svrstao u antibosansku koaliciju sa ciljem izvlačenja Starog mosta iz historijskog, kulturološkog i civilizacijskog konteksta u kojem je nastao i u kojem postoji stoljećima. Promotivni plakat je udar na Stari most koji je na UNESCO listi, udar na grad Mostar i udar na Bosnu i Hercegovinu.

Navedeni plakat je samo jedan u nizu dokazu kontinuita presuđenog udruženog zločinačkog poduhvara. To je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept koji ima cilj dehumanizirati prije svega Bošnjake u ime podjele države Bosne i Hercegovine.

Tražimo od lidera navedene akademske institucije da uklone plakat i izvine se građanima Mostara i Bosne i Hercegovine. Isto to tražimo od gradonačelnika Mostara.

Pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv navedenog neljudskog postupka zbog uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse.

Zauzimamo se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv onih koji pokušavaju oživjeti sudski presuđene lidere i izvršioce udruženog zločinačkog poduhvata,

I na kraju vaš pokušaj da poništite multikulturalnost historijskog jezgra velikog grada Mostara je propao, govoreći svijetskoj javnosti o vama kao nosiocima antimostarskih i antibosanskih vrijednosti", saopćeno je iz IGK Kanada.

#IGKKanada #Mostar #SveučilišteuMostaru #BiH