Članak

KOMENTAR

Demokrate ili republikanci, nama isto: Zašto SAD nisu nadograđivale Dejton, koji od potpisa uvažava zločinačke politike!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

“Ne vjerujem u pobjedu Donalda Trumpa, gubio je. On bi bio katastrofa za Balkan. Predao bi BiH Beogradu, Srbiji! To je kraj”, ustvrdio je američki profesor Daniel Serwer gostujući u programu Face TV.

No, je li zbilja ova alarmantna izjava istinita, ako se uzme u obzir trenutno stanje u BiH, i njenom geopolitičkom položaju u momentu dok njome vlada administracija SAD koja je pod kontrolom demokrata. Istina je i da Milorad Dodik, lider SNSD-a kojeg je upravo Amerika dovela na vlast priželjkuje pobjedu Trumpa, pa upravo zbog nadolazećih izbora i u EU, ali i SAD Dodik razvlači postupak pred Sudom BiH, nadajući se da će mu pomoći neke nove administracije iz Brisela i Washingtona.

Bez želje da obeshrabrim one koji tako slijepo vjeruju u pomoć SAD, podsjećam da je Sarajevo slavilo pobjedu Joe Bidena, a zauzvrat smo dobili podršku američkog ambasadora prema visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu kada je suspendovao Ustav FBiH, a sve kako bi pogodovao Draganu Čoviću, sada političaru koji se na našao na meti Sjedinjenih Država zbog Južne interkonekcije i ukapljenog plina iz SAD-a.

Jednostavno je Amerikanci, bez obzira na to ko bio na vlasti, demokrate ili republikanci, ne mijenjaju drastično svoju vanjsku politiku, pa u tom smislu neće se odreći Dejtona koji je isključivo njihov projekat.

S tim u vezi valja promatrati i govor pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Jamesa O'Briena, koji je boravio u BiH te održao predavanje o temi "Bosna i Hercegovina: Izazovi i šanse".

I ako znamo da je O' Brien bilježio zločine od 1992. i ako znamo da je imao zabilježiti genocid, sistematsko silovanje, etničko čišćenje, najstrašnije zločine od Drugog svjetskog rata, masovna razaranja, iseljavanja zašto je pristao pisati Mirovni sporazum koji je ovjerio zločinačke pohode i stvorio sistem u kojem zločinačke formacije imaju podjednak pravni, politički i institucionalni tretman kao i oni koji su jedini legalni branili međunarodno priznatu državu.

Nije precizirao O'Brien ove okolnosti, ali je jasno naveo da je učestvovao u svim mirovnim pregovorima.

“Kada su SAD počele predvoditi mirovne pregovore, radio sam kao glavni pravnik za mirovne pregovore između Bošnjaka i Hrvata, što je dovelo do Washingtonskog sporazuma 1994. godine. Potom sam bio uključen u Daytonski proces 1995. kao izaslanik predsjednika Clintona. Počeo sam posjećivati Sarajevo i mnoge dijelove BiH prije skoro 30 godina. Volim se vraćati jer vidim napredak u zemlji koju sam prvi put upoznao kroz izjave svjedoka”, naveo je O’Brien.

Na dalje, ako je pratio i izvještavao američku administraciju o presudama Tribunala u Hagu, zašto onda SAD nisu nadograđivale Dejton, jer O'Brien tvrdi da je on bio osnova za nadogradnju.

A, Christian Schmidt je srušio Dejton, Dodik ga je potkopovao, tvrdio je to i profesor Zlatko Hadžidedić. Valja podsjetiti das u SAD direktno stale iza Schmidta i njegovih pogubnih poteza i nametanja u izbornoj noći I kasnije tokom uspostave vlasti.
“Da su Amerikanci odustali od Dejtona, valjda je svima jasno nakon što su dozvolile visokom predstavniku Christianu Schmidtu da mijenja Ustav FBiH. Pa ne može se mijenjati jedan dio mirovnog sporazuma, a da se kompletan ne nađe pod revizijom”, govorio je Hadžidedić.

Sada se postavlja pitanje kako da imamo povjerenje u kredibilitet i dobri namjeru administracije iz koje je O'Brien, ako i nakon tri decenije imamo sistem i uređenje koji je produkt faktičkog ratnog i zločinačkog stanja.

I onda povrh svega O'Brien dođe u Sarajevo i primat da korupciji bošnjačkih političara, iako je došao u državu koja je zahvaljujući njegovom proizvodu - Dejtonu i djelovanju SAD sada pred raspadom pod pritiscima i atacima unutrašnjeg secesionizma i regionalnih hegemonizama.

Može li se onda u konačnici zaustaviti korupcija prije nego se zaustave secesija i hegemonističke pretenzije Beograda i Zagreba. Pitanje od milion dolara, na koje niko ne odgovara!

#AmeričkaAmbasada #AminaČorboZećo #BidenovaAdministracija #Bosna #DonaldTrump #genocid #Hercegovina #JamesOBrien #masovniZločini #SAD #Sarajevo #BiH #izdvojeno