Članak

SUD

Bivši premijer Pakistana Imran Khan i njegova supruga dobili sedam godina zatvora zbog nezakonitog braka

(Patria) - Bivši pakistanski premijer Imran Khan i njegova supruga Bushra Khan osuđeni su na sedam godina zatvora i novčano kažnjeni od strane suda koji je presudio da je njihov brak iz 2018. godine prekršio zakon, saopštila je njegova stranka, javlja Reuters.

To je bila treća presuda protiv bivšeg premijera i dolazi uoči nacionalnih izbora u četvrtak gdje mu je zabranjeno da se kandiduje. Zatvoreni Khan (71) je posljednjih dana osuđen na deset godina zbog odavanja državnih tajni i četrnaest godina zajedno sa ovom suprugom zbog ilegalne prodaje državnih poklona.

„Nakon sati užurbanih saslušanja na sudu, bez unakrsnog ispitivanja svjedoka i bez
odgovarajućeg postupka - ruganje sa zakonom“, navodi se u saopštenju Khanove stranke Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

„S obzirom na način na koji se ova suđenja vode, biće veliki znak pitanja na izborima 8. februara. Ovo je test za više pakistansko pravosuđe“, dodaje se.

Bushra je optužena da nije završila period čekanja koji je naložio islam, nazvan „Iddat“, nakon što se razvela od prethodnog muža i udala za Khana. Khanovi su potpisali svoj bračni ugovor, nazvan „Nikah“, u januaru 2018. na tajnoj ceremoniji sedam mjeseci prije.

Bilo je kontroverzi oko toga da li su se vjenčali prije nego što je period završen. Nakon
prvobitnih poricanja januarskog braka, PTI je to potvrdio sedmicama kasnije. Khanovi su
negirali bilo kakav prijestup.

„Mogu reći da sam svjedok u Nikki i to je kategorički još jedan lažni slučaj“, rekao je za Reuters Khanov savjetnik za medije Zulfi Bukhari.

Khan je u zatvoru u gradu Rawalpindi, dok je njegovoj supruzi dozvoljeno da služi kaznu u njihovoj vili na vrhu brda u Islamabadu. On se već suočava sa desetogodišnjom
diskvalifikacijom za obavljanje javne funkcije. Bivši Bushrin suprug, Khawar Maneka, s kojim je bila u braku oko trideset godina, podnio je krivičnu prijavu protiv porodice Khan, rekla je osoba koja je direktno upoznata s tim.

Khan je često je Bushru nazivao svojim duhovnim vođom. Poznata je po svojoj odanosti
sufizmu, mističnom obliku islama. Rođena kao Bushra Riaz Watto, promijenila je ime u Khan nakon udaje. Njen muž i sljedbenici je obično nazivaju Bushra Bibi ili Bushra Begum, titule koje označavaju poštovanje na jeziku urdu.

Khan, koji je 1990-ih stekao imidž playboya kada je njegova kriket karijera uzela maha, rekao je da ga je živo zanimao sufizam.

#duhovniVođa #Kazna #Pakistan #Svijet