Članak

UBIJEN PRIJE 25 GODINA

State department: Obeshrabrujuća odluka Apelacionog suda u Beogradu u slučaju Ćuruvija

Foto: Beograd arhiv

(Patria) - Odluka Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu i oslobodi četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka je obeshrabrujuća i predstavlja tužan dan za novinarstvo u Srbiji, ocijenio je Stejt department.

"Obeshrabrujuće je vidjeti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva. Tužan dan za novinarstvo", naveo je Stejt department u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Dodaje se da Stejt department potvrđuje svoju posvećenost da se okončaju nekažnjivosti za zločine nad novinarima i poziva globalnu zajednicu da se ujedini u traženju odgovornosti za one koji usmjeravaju i vrše nasilje, uznemiravaju i zastrašuju medijske radnike.

OEBS i više novinarskih udruženja i organizacija jučer su takođe kritikovali odluku Apelacionog suda.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu poručili su da su “zatečeni“ presudom Apelacionog suda.

“Činjenica da ovaj slučaj ostaje neriješen 25 godina nakon što je ovaj hrabri novinar ubijen krajnje je uznemiravajuća. Nekažnjivost za ovaj težak zločin ne samo da je izuzetno bolna za Ćuruvijinu porodicu i kolege, već je i duboko razočaravajuća za cijelo srpsko društvo. Pravi test društva zasnovanog na vladavini prava je kako ono omogućava ostvarivanje pravde, posebno onima koji se izlažu riziku kako bi podržali vrijednosti slobodne medija“, navela je Ribeiro.

Poslije objavljivanja presude Apelacionog suda reagovale su i pojedine opozicione stranke.

Pokret slobodnih građana (PSG) ocijenio je da odluka Apelacionog suda da Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić budu oslobođeni u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije predstavlja novu potvrdu da se, kako se navodi, "cijeli državni aparat i sve grane vlasti koriste za odbranu režima Slobodana Miloševića".

PSG tvrdi da se režim koji je sada na vlasti ne razlikuje ni po čemu od režima iz devedesetih i da zbog toga, kako se navodi, "sva ubistva novinara iz tog perioda ostaju do daljnjeg neriješena".

Demokratska stranka (DS) je zatražila od državnog tužilaštva da iskoristi sve pravne i druge mogućnosti da ospori zakonitost i legitimitet odluke Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica okrivljenih za ubistvo Ćuruvije.

"Odluka Apelacionog suda je bila očekivana zato što je cijeli postupak od početka vođen tako da okrivljeni budu oslobođeni, što je postajalo sve očiglednije kako je vrijeme odmicalo, ali se ni tužilaštvo ni javnost ne smiju pomiriti sa oslobađajućim presudom", smatra DS.

DS ističe da od prvog dana nema nikakvu dilemu da je Ćuruvija ubijen po nalogu iz vrha tadašnje vlasti, a da su organizatori i izvršioci u to vrijeme bili na istaknutim mjestima u bezbjednosnim strukturama.

DS navodi da su to potvrdili i svi kasnije prikupljeni dokazi i dodaje da će nalogodavce, organizatore i izvršioce ubistva Ćuruvije morati da pravdi privede sljedeća demokratska vlast.

#Region #oslobađajućapresuda #SlavkoĆuruvija