Članak

POSJETA NAC-a

Geoană: NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Predstavnici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanăom, razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Vijeća ministara BiH.

(Patria) - Predstavnici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanăom, razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Vijeća ministara BiH.

Nakon sastanka, novinarima su se obratili ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i Geoană, potvrdivši osnovnu poruku današnjeg susreta - NATO je nepokolebljivi pristalica suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Konaković kaže kako je to poruka ne samo onima u BiH koji žive i sanjaju drugačije scenarije, nego i onima koji u ovim velikim geopolitičkim potresima širom svijeta možda planiraju tretirati ovaj dio Evrope kao neku svoju interesnu sferu.

Istakao je da biti dio te kolektivne sigurnosti koju garantuje najsnažniji vojno-politički savez, daje BiH mogućnost da se bolje pripremi za bilo koji sigurnosni izazov.

Prema njegovim riječima, BiH se pokazala kao kredibilan partner NATO-u, jer je učestvovala u operacijama u Afganistanu. Pokazali smo da naš nivo i stepen spremnosti za tu vrstu saradnje nije na niskom nivou, dodao je.

- Nakon svih ovih događaja, najavljujemo i buduće. Ovdje će se dešavati još neki veliki skupovi u organizaciji naših vlasti u saradnji sa NATO-om.

Naredni veliki simpozijum "Partnership 360" trebao bi biti u posljednjem kvartalu ove godine, što potvrđuje spremnost na zajedničku saradnju - napominje Konaković.

Kaže i kako danas više nego ikada ranije žali zbog odluke prethodnih vlasti da BiH sa jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO-u, prebaci u kolosijek saradnje sa NATO-om.

- Saradnja sa NATO-om je veoma važna, možda krucijalna za BiH, ali tu pogrešku da nemamo jasno definisan put, bez obzira što imamo i usvojene zakone koji nam to garantuju, smatram slabošću prethodnih vlasti - ocijenio je Konaković.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană je podsjetio da je posljednja posjeta NAC-a Sarajevu bila 2010. godine.

A danas je u glavnom gradu BiH, dodaje, s predstavnicima 31 zemlje članice NATO-a, plus Švedska čije se članstvo u savezu očekuje ubrzo.

Geoană uvjerava da je BiH dugotrajni i bliski partner NATO-a. A danas je, kako je naveo, razgovarano o sigurnosnoj situaciji u BiH i implikacijama po stabilnost u širem regionu.

- Ono što se dešava u BiH bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Evropi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Secesionističke politike, retorika podjele potkopavaju stabilnosti i koče reforme. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije - poručio je Geoană.

Navodi i da je NATO predan BiH godinama i podržava njena reformska nastojanja, kroz svoj paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

- Pomažemo jačati vaše sposobnosti, u oblastima kao što su upravljanje vanrednim situacijama, cyber odbrana i borba protiv terorizma.

Ove reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima - kazao je Geoană.

Ističe i kako BiH ne prima samo podršku, već je i daje, učestvujući u kolektivnoj sigurnosti. Geoană je izrazio spremnost NATO-a da nastavi s političkim dijalogom i jača praktičnu saradnju s BiH.

- Ovo će biti dva dana intenzivne posjete koju ćemo iskoristiti kako bismo shvatili koje su potrebe vaše zemlje - navodi.

Pojašnjava kako je cijeli svoj profesionalni i politički život posvetio svojoj zemlji Rumuniji da postane članica ove dvije organizacije.

- Na vama je da odlučite koliko brzo ćete ići, u kojem pravcu ćete ići, ali mislim da je dokazano da ove organizacije nude bolji život i perspektivu građanima - zaključio je Geoană.

#BIH #ElmedinKonaković #mirceageoana #nato