Članak

KANTONALNI SUD SARAJEVO

Određen pritvor ubici Farisa Pendeka i dvojici pomagača

(Patria) - Sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Melika Murtezić odredila je jednomjesečni pritvor Ademu Šumanu zbog ubistva, a Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću zbog pomaganja nakon izvršenja krivičnog djela.

"Na prijedlog Tužilaštva KS, Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Ademu Šumanu osumnjičenom za ubistvo pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, potom, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Jednomjesečni pritvor određen je i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze. Oni se sumnjiče za krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Adem Šuman (23), osumnjičen je da je u nedjelju navečer u sarajevskom naselju Otoka ubio 19-godišnjeg Farisa Pendeka, a prije toga je nanaio povrede njegovim prijateljima koji su bili u istom automobilu.

Šuman predao pripadnicima MUP-a KS nakon što je shvatio da policija steže krug oko njega. On je nakon ubistva pobjegao u Zenicu.

Tužiteljica Iva Kurilić na današnjem ročištu opisala je šta je zatekla na licu mjesta. Istakla je da ne postoji motiv za ovo ubistvo koje je izvršeno na bezobziran način.

Faris Pendek bio je maturant Pete gimnazije. Iza njega su ostali majka, otac i brat te mnogobrojna rodbina i prijatelji.

#pritvor #ubistvo #CrnaHronika