Članak

POTREBNO ODOBRENJE GRAĐANA

Slovenija planira referendum o drugom reaktoru u nuklearnoj elektrani 'Krško'

Slovenačka vlada, koja razmatra izgradnju drugog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani "Krško", pitat će o tome građane putem referenduma.

(Patria) - Slovenačka vlada, koja razmatra izgradnju drugog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani "Krško", pitat će o tome građane putem referenduma.

- Svi smo se složili da put ka dekarbonizovanom društvu ide kroz obnovljive izvore energije s jedne strane, nuklearnu energiju s druge.

Za tako važan projekat, u smislu troškova i zato što se odnosi na budućnost zemlje, moramo postići konsenzus - rekao je novinarima premijer Robert Golob nakon sastanaka sa svim političkim partijama.

- Ako lideri stranaka i postignu dogovor, sada je potrebno odobrenje skoro dva miliona birača na referendumu koji će stoga biti u drugoj polovini godine - poručio je Golob.

Bivši premijer Janez Janša, šef konzervativne opozicione stranke SDS, pozdravio je tu odluku smatrajući da će ona vjerovatno ubrzati proces izgradnje drugog reaktora.

Vlasti su 2021. izdale dozvolu za novi reaktor koji bi, prema riječima šefa Vlade, mogao biti maksimalne snage od 2.400 megawatta.

Francuska grupa EDF saopštila je u novembru da je predstavila "tehničko-komercijalne" prijedloge Sloveniji za moguću izgradnju reaktora tipa EPR, a spominjani su i američki Westinghouse i korejski KHNP.

Novi blok trebalo bi da pojača elektranu "Krško" kod granice s Hrvatskom koja njim upravlja zajedno sa Slovenijom, zadovoljavajući 20 posto potreba Slovenije za električnom energijom i 15 posto potreba Hrvatske.

U funkciji od 1983. godine, jedinstveni reaktor tipa Westinghouse prvobitno je trebalo da završi radni vijek 2023. godine, ali je dobio dozvole za produženje rada za još 20 godina.

#referendum #Slovenija #Region