Članak

UDARAC ZA SANCHEZA

Španski parlament odbio amnestiju za katalonske separatiste

Udarac je to za premijera Pedra Sancheza koji dokazuje koliko mu je podrška u parlamentu nesigurna.

(Patria) - Donji dom španskog parlamenta odbio je jučer prijedlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste zbog neslaganja o njegovom opsegu između vladajućih socijalista i katalonske separatističke stranke.

Udarac je to za premijera Pedra Sancheza koji dokazuje koliko mu je podrška u parlamentu nesigurna.

Prijedlog zakona, odbačen sa 179 glasova prema 171, sada se vraća na raspravu u parlamentarni odbor i mogao bi u konačnici biti poslan na novo glasanje u donjem domu.

Prijedlog zakona definisat će Sanchezov drugi mandat i izazvao je velike demonstracije.

Katalonska separatistička stranka Junts (Zajedno za Kataloniju) glasala je protiv prijedloga zakona nakon što nisu uspjeli postići dogovor sa Sanchezovom Španskom socijalističkom radničkom strankom.

Junts je tražio da se iz prijedloga zakona uklone sva izuzeća koja se odnose na terorizam jer su neki njihovi političari pod istragom zbog terorizma.

Prijedlog zakona iznijeli su socijalisti u zamjenu za podršku za novi Sanchezov mandat katalonskih separatističkih stranaka Republikanska ljevica Katalonije i Junts.

Zastupnica Juntsa Miriam Nogueras smatra da je prijedlog zakona previše selektivan i da ima previše zakonskih rupa. No, Sanchezova stranka tvrdi da se neka krivična djela koja uključuju terorizam ne mogu oprostiti.

Amnestija bi pokrila sve događaje u vezi pokreta za katalonsku nezavisnost od 2012., uključujući simbolično glasanje 2014. i referendum o nezavisnosti 2017. koji su sudovi proglasili ilegalnim.

Trebala bi se odnositi na nekoliko stotina separatista i neke policajce koji su upali na birališta tokom referenduma, prenosi Hina.

Sanchez, koji se prije protivio amnestiji i protivi se i dalje referendumu o nezavisnosti, tvrdi da prijedlogom zakona želi osnažiti pomirenje. Konzervativna opozicija optužuje ga da podriva vladavinu prava.

#Katalonija #separatisti #Španija #Svijet