Članak

NEMA STABILNOG FINANSIRANJA

Samostalni sindikat radnika u BHRT: Sit gladnog ne razumije, na ivici smo egzistencije

(Patria) - Samostalni sindikat radnika u BHRT-u obraća se cjelokupnoj bh. javnosti, a posebno osnivačima Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zbog teške situacije u kojoj se nalaze jer još nije riješeno stabilno i održivo finansiranje Javnog servisa BiH.

"Ukoliko budemo primorani iskoristiti svoja zakonska prava, može doći do prekida emitiranja programa ali i ostalih telekomunikacijskih usluga i za to će biti odgovorna državna i entitetska vlast i Poslovodstva sva tri javna emitera! U našim rukama su mikrofoni i kamere, okrenućemo ih sebi i našim pretplatnicima!

Obzirom da još nije adekvatno riješeno prikupljanje i naplata RTV takse, čime su oštećeni redovni pretplatnici RTV takse kao i uposlenici vašeg Javnog servisa jer smo dovedeni pred zid, bez sredstava za isplate zarađenih plaća i naknada. Još uvijek nam nije uplaćen topli obrok koji je među najnižim u državi od samo 7 maraka, kao ni kupon za prevoz. Hvala svima na ogromnoj podršci za opstanak Javnog servisa BiH i naših radnih mjesta.

Međutim, oni koji imaju ključeve za rješavanje našeg problema iako su pokrenuli neke aktivnosti, radnici BHRT-a do danas nisu osjetili NIŠTA. Umjesto rješenja problema, dobili smo produženje višegodišnje agonije i neizvjesnosti, blokirane lične/osobne račune i egzistencijalnu krizu nas i naših porodica. Stoga, UO SSR u BHRT-u, koji je u stalnom zasjedanju, djelovaće u skladu sa Zakonom ukoliko se u februaru ne počnu rješavati naši zahtjevi.

Mi smo servis svih konstitutivnih naroda, bh. građana i ostalih, iako smo u katastrofalnoj situaciji, trudićemo se da tako i ostane. Uvjerili smo se do sada da „Sit gladnog ne razumije“ a dovedeni smo na ivicu egzistencije i zahtijevamo da nas se plati za naš rad u skladu sa inflacijom i životnim standardom", saopćeno je iz Sindikata.

#BHRT #finansije #RTVtaksa #Sindikat #BiH