Članak

KRITIKE MEĐUNARODNIH PARTNERA

Ambasada SAD: Pozivamo VSTV da promijeni odluku kojom su omogućili manipulaciju i zadržavanje pozicija

(Patria) - Ambasada SAD oglasila se o novom procesu odabira za pozicije u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, navodeći da je izmjena Poslovnika korak unazad.

"Duboko smo zabrinuti zbog promjena u Poslovniku VSTV koje su usvojene sedamnaestog januara. Izmjene u članu 4 kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces odabira na pozicije u VSTV
predstavljaju veliki korak unazad. Sistem nasumičnog žrijebanja iz člana 4 obezbjeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu odabira.

Sistem koji je usvojilo VSTV umjesto žrijebanja otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Vijeću. Time se garantuje da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uslove koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTV.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje se partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTV da bi ove izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTV manipulišu procedurama zarad ličnih interesa.

Nesretna je okolnost da u periodu kada se od VSTV očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTV donose odluke koje još više utiču na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTV i pravosuđu u širem kontekstu.

Američka ambasada zbog toga poziva VSTV da preinači ovu odluku. Odajemo priznanje manjem broju članova VSTV na čelu sa predsjednikom Lagumdžijom koji su radili na jačanju integriteta pravosuđa u skladu sa međunarodnim standardima tako što su glasali protiv ove pogrešne odluke, saopćeno je iz Ambasade SAD.

#AmbasadaSAD #VSTV #BiH