Članak

NAJZABRINUTIJI LIJEVI BIRAČI

Anketa: Svaki drugi Nijemac strahuje od ruskog napada

Simpatizeri AfD-a najmanje se boje rata.

(Patria) - Svaki drugi Nijemac strahuje od ruskog napada, rezultati su najnovije ankete koju je za tamošnji Bild provela agencija INSA.

Od 1.001 ispitanika, 46 posto reklo je da se boji ruskog napada, njih 44 posto je reklo da se ne boji, dok ostali nisu dali odgovor, prenosi Hina.

Iznenađujuće, ističe Bild, u najvećem su strahu lijevi birači, njih 55 posto, i glasači CDU-a, njih 54 posto. Simpatizeri AfD-a najmanje se boje rata.

Bild je ljude pitao jesu li se pripremili za rat u smislu pribavljanja najosnovnijih namirnica.

Takve pozive ljudima su nedavno uputile Švedska i Norveška. Prema rezultatima ankete, 39 posto Nijemaca je to učinilo, a njih 56 nije.

Savezni ured za pomoć u katastrofama i civilnu zaštitu (BBK) već dugo preporučuje opskrbu hranom, vodom, higijenskim artiklima, koferima za prvu pomoć i jednostavnom opremom za kampiranje.

Jedan od šest ispitanika izjavio je da zna gdje potražiti sklonište u slučaju napada. Vjerovatno zbog gotovo 600 preostalih protivzračnih skloništa u Njemačkoj, od kojih nijedan trenutno nije spreman za upotrebu, piše Bild, dodajući da je održavanje skloništa u Njemačkoj prekinuto 2007.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius (SPD) upozorio je prošle sedmice na mogućnost napada Rusije i na zemlje NATO-a.

- Mi gotovo svakodnevno slušamo prijetnje iz Kremlja, trenutno pojačano usmjerene protiv naših prijatelja u baltičkim zemljama.

Moramo računati na to da bi Vladimir Putin mogao napasti i zemlje članice NATO-a - istakao je Pistorius u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel.

Pistorius, koji je prije godinu dana preuzeo položaj ministra odbrane, dodao je kako vojni stručnjaci smatraju da taj napad nije trenutno vjerovatan, nego za "pet do osam godina".

Ponovio je svoju želju da njemačke vojne snage pripremi na mogući vojni sukob.

- Želim prodrmati društvo i ukazati na to da Bundeswehr moramo učiniti spremnim - izjavio je Pistorius.

Naglasio je da trenutni plan štednje savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade ne bi smio utjecati na plan osavremenjivanja Bundeswehra.

- Mi moramo, s obzirom na trenutni nivo opasnosti, hitno podići stepen spremnosti naših vojnih snaga na odbranu - potcrtao je, te objasnio potrebu daljnje pomoći Ukrajini:

"Svima mora biti jasno da, ako Putin dobije ovaj rat, to povećava opasnost i po Njemačku".

#anketa #Bundesweher #Njamačka #Rusija #VladimirPutin #Svijet