Članak

UBIJENI VOJNICI

Jordan osuđuje napad na američku vojsku, traži podršku SAD-a protiv iranskog utjecaja

(Patria) - Jordan je u nedjelju osudio „teroristički napad“ na vojnu isturenu tačku neposredno uz granicu sa Sirijom u kojem su ubijena tri američka vojna pripadnika i povrijeđeno desetine, javio je Reuters.

U prvoj službenoj izjavi o napadu, čvrsti američki saveznik Jordan rekao je da sarađuje s
Washingtonom u borbi protiv terorizma. Ranije je glasnogovornik vlade rekao da je napad bio na američku bazu u Siriji u blizini granice, ali ne i na jordanskom tlu.

Visoki jordanski sigurnosni izvor rekao je Reutersu da je Jordan nedavno apelovao na napredniji američki odbrambeni hardver i podršku zbog zabrinutosti da bi Iran i njegovi saveznici mogli biti dublje upleteni u bilo koji širi sukob na Bliskom istoku.

Jordan je nedavno upozorio Washington na hitnu potrebu da ojača svoju odbranu od milicija koje podržava Iran i koje jačaju na granicama Jordana s Irakom i Sirijom, rekao je dužnosnik. U jordanskom vojnom i sigurnosnom establišmentu raste zabrinutost da iranske milicije koje sada imaju vlast u južnoj Siriji iskorištavaju rat u Gazi za postizanje sigurnosnog proboja.

Neki jordanski zvaničnici kažu da proiranske milicije u Iraku i Siriji, koje napadaju na američke baze u tom području od rata između Izraela i Hamasa, također koriste rat protiv droge kako bi izvršile pritisak na Jordan koji ugošćuje stotine američkih vojnika.

Jordan je također zatražio sistem protuzračne odbrane Patriot od Washingtona kao dio svoje sve veće zabrinutosti da će biti uhvaćen u unakrsnoj vatri ako rat u Gazi uvuče Iran i njegove dobro naoružane regionalne milicije na granicama kraljevstva.

Prisustvo američkih trupa u Jordanu je osjetljiva stvar u zemlji u kojoj je antiameričko
raspoloženje zbog podrške Washingtona Izraelu u ratu protiv Hamasa. Jordanska vlada potpisala je sporazum o odbrani sa Sjedinjenim Državama u januaru 2021., nudeći američkim snagama „neometan pristup“ u nekoliko jordanskih vojnih objekata.

#Iran #Jordan #SAD #Svijet