Članak

ODBILI POZIV

Ogrešević: Ne vidimo nikakav smisao razgovarati o nečemu što su već Trojka-HDZ-SNSD u Bakincima dogovorili

(Patria) - Jedino s čime se slažemo u vezi poziva lidera Trojke je mjesto predloženog sastanka za ponedjeljak, a što se tiče vremena i prethodne hronologije događaja sve su pobrkali, kazao je u reakciji predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

"Trojka je prvo u Mostaru dogovorila sa Čovićem da će izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, bez izmjene Ustava, riješiti izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zatim su taj dogovor iz Mostara potvrdili sa Dodikom u Bakincima.

Suština tog dogovora je da se ispuni zahtjev HDZ-a za "legitimnim predstavljanjem" kojeg je na konferenciji za novinare u Mostaru javnosti predstavio Čović.

Budući da je taj usaglašeni model izbora članova Predsjedništva između stranaka državne koalicije suprotan Ustavu BiH, mišljenju Venecijanske komisije i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, to ne vidimo
nikakav smisao razgovarati dalje o nečemu što su već Trojka-HDZ-SNSD u Bakincima dogovorili.

Očigledno su se lideri stranaka Trojke kasno sjetili da postoji i ustavna obaveza provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava pa se sada sazivanjem "sveopćeg političkog sijela" žele čupati iz političkog
gliba u koji su već duboko uronili.

NES BiH se zalaže za dosljedno provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali sa žaljenjem konstatiramo da sazivanje i organizacija sastanka za ponedjeljak nije pravovremeno niti kvalitetno izvršena zbog čega smo odbili da sudjelujemo na istom", kaže Ogrešević.

Poziv za sastanak odbili su ranije i SDA, DF, Stranka za BiH.

#NerminOgrešević #sastanak #Ustav #BiH