Članak

BILATERALNI ODNOSI

Washington i Bagdad pokreću pregovore o povlačenju američke vojske iz Iraka

(Patria) - Sjedinjene Američke Države i Irak su spremni započeti pregovore o okončanju međunarodne vojne koalicije u Iraku predvođene SAD-om i o tome kako je zamijeniti bilateralnim odnosima, kažu četiri izvora, javio je Reuters.

SAD su tu poruku prenijele u pismu koje je američka ambasadorica u Iraku Alina Romanowski predala ministru vanjskih poslova Iraka Fuadu Husseinu u srijedu, navela su tri izvora. Čineći to, SAD su odustale od preduslova da napadi iračkih militantnih grupa koje podržava Iran u Iraku prvo prestanu, rekla su tri izvora.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je predato „važno“ pismo i da će ga premijer pažljivo proučiti, bez više detalja. Očekuje se da će razgovori trajati nekoliko mjeseci, ako ne i duže, s nejasnim ishodom i neizbježnim povlačenjem američkih trupa.

Sjedinjene Države imaju 2.500 vojnika u Iraku, koji savjetuju i pomažu lokalnim snagama da spriječe ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. godine zauzela velike dijelove Iraka i Sirije prije nego što je poražena. Stotine vojnika iz drugih uglavnom evropskih zemalja također su u Iraku kao dio koalicije predvođene SAD-om. Prisustvo te misije u Iraku je pod sve većim pritiskom.

Irak, rijedak saveznik i Teherana i Washingtona, svjedočio je eskalaciji napada između milicija i američkih snaga otkako je počeo rat u Gazi, pri čemu milicije pokušavaju izvršiti pritisak na SAD zbog njihove podrške Izraelu. Američke trupe u Iraku i Siriji napadnute su oko 150 puta od strane proiranskih milicija, a SAD su izvele niz uzvratnih udara, posljednji u utorak.

Eskalacija nasilja navela je iračkog premijera Mohammeda Shia al-Sudanija da pozove na brzi izlazak koalicionih snaga predvođenih SAD-om putem pregovora, što je proces koji je počeo da se pokreće prošle godine, ali je zaustavljen kada je počeo rat u Gazi.

Washington nije bio voljan pregovarati o potencijalnom povlačenju dok je bio pod vatrom, zabrinut da bi bilo kakva promjena misije izgledala iznuđena, čime bi ohrabrio regionalne rivale, uključujući Iran. Ali računica se promijenila usred spoznaje da napadi vjerovatno neće prestati i da status quo vodi ka eskalaciji, rekla su dva izvora.

„SAD i Irak su blizu dogovora o početku dijaloga Visoke vojne komisije koji je najavljen još u augustu“, rekao je američki zvaničnik. Rekli su da će komisija omogućiti zajedničku procjenu kapaciteta iračkih snaga sigurnosti da se bore protiv Islamske države i „oblikovati prirodu bilateralnih sigurnosnih odnosa“.

„Razgovarali smo o tome mjesecima. Tajming nije vezan za nedavne napade. SAD će zadržati puno pravo na samoodbranu tokom pregovora“, rekao je zvaničnik.

Napade su predvodile moćne iračke milicije blisko povezane s Iranom, od kojih većina nema predstavnika u parlamentu ili vladi, ali još uvijek utiču na donošenje odluka.
Irački i američki zvaničnici se nadaju da bi formalno pokretanje pregovora moglo imati efekta na smanjenje političkog pritiska na Sudanijevu vladu i potencijalno smanjenje napada na američke snage.

#Irak #povlačenjeTrupa #SAD #Svijet