Članak

NE SVIĐAJU IM SE PRIJEDLOZI

Ambasada SAD analizirala dokument iz Bakinaca: Stranačka politika u BiH pomjera se ka oligarhiji

(Patria) - Američka ambasada analizirala je dokument koji je objavljen u medijima, a koji sadrži teme koje je državna koalicija razmatrala u Bakincima.

"Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, a vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalni način da se odgovori na presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane.

Drugi prijedlozi u dokumentu bi ojačali postojeći neodgovorni sistem i pomjerili stranačku politiku u Bosni i Hercegovini ka oligarhiji, što je pogrešan smjer za demokratiju u zemlji.

Čini se da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen da sačuva opcije za izbornu prevaru koja je bila i na izborima u oktobru 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina računa.

Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima je ključna za jačanje demokratije u zemlji", navode iz Ambasade SAD.

#Bakinci #izbornareforma #MiloradDodik #trojka #BiH