Članak

ZELENILO ZAMIJENILO INDUSTRIJU

Engleski Sheffield je grad s najviše drveća u Evropi

U brdovitom Yorkshireu smjestio se Sheffield, nazvan po rijeci Sheaf koja protiče gradom.

(Patria) - U brdovitom Yorkshireu smjestio se Sheffield, nazvan po rijeci Sheaf koja protiče gradom.

Engleski grad koji je nekoć bio najpoznatiji po čeliku, zbog čega i nosi nadimak "čelični grad", danas umjesto industrije njeguje - zelenilo.

Grad s devet puta više drveća nego ljudi ima nešto više od pola miliona stanovnika koji su složni u tome da prirodu treba njegovati.

Gradske četvrti raspoređene na sedam brežuljaka okružuju gradski centar smješten usred doline, piše Punkufer.

A sam grad nalazi se na ušću pet izvora vode - rijeke Don i njene četiri pritoke: Sheaf, Rivelin, Loxley i Porter Brook - koji su odigrali važnu ulogu u evoluciji Sheffielda.

Brza voda gonila je vodene točkove i na stotine mlinova još od 12. stoljeća. S vremenom se ondje počeo proizvoditi pribor za jelo, kao i oštrice noževa.

Tokom industrijske revolucije proizvodnja Sheffielda toliko je narasla da je i zaradio svoj nadimak.

Čelični grad danas slovi za britanskog prvaka u gradskom zelenilu. Vjerovali, ili ne više od šezdeset posto površine pokrivaju parkovi, šume i vrtovi, uključujući i trećinu nacionalnog parka Peak District.

Gradske vlasti odlučno su se bacile na očuvanje prirode, a u planu im je da grad do 2025. smanji emisiju ugljika na nulu.

Prije nešto više od deset godina općinski izvođači radova počeli su rušiti brojna zdrava stabla. Stanovnici su se pobunili, a u međuvremenu se rodila i zelena inicijativa Sheffield Street Trees Partnership, koja je počela pojačano raditi na ozelenjavanju.

Danas s otprilike 4,5 miliona stabala koja rastu širom grada, Sheffield ima više stabala po osobi nego bilo koji drugi grad u Evropi.

Neki stanovnici tvrde da za zdravi okoliš mogu zahvaliti upravo incidentu rušenja, jer kada su ga zamalo izgubili, postali su privrženiji drveću nego ikada prije, a energiju proizišlu iz bijesa iskoristili su za konkretne stvari.

#Engleska #magazin1 #sheffield #Turizam #zanimljivosti #zelenilo