Članak

SASTANAK U SARAJEVU

Reis Kavazović s Plenkovićem: BiH i Bošnjaci opredijeljeni su ka evropskim i NATO integracijama

Reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića danas je u Upravnoj zgradi Rijaseta posjetio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

(Patria) - Reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića danas je u Upravnoj zgradi Rijaseta posjetio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Nakon dobrodošlice Plenkoviću i hrvatskoj delegaciji, reis je zahvalio na podršci koju Vlada Hrvatske pruža Bosni i Hercegovini, ukazavši na značaj dobrih odnosa između ove dvije prijateljske države.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji, te je još jednom potvrđena opredijeljenost Bosne i Hercegovine i Bošnjaka ka evropskim i NATO integracijama.

Plenković je naglasio da je Vlada Hrvatske partnerska i prijateljska u odnosu prema Bosni i Hercegovini. Dodao je i da će se Hrvatska aktivno zalagati za evropski put Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanka saglasili su se da se odnosi dvije države, kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata, trebaju nastaviti unapređivati kroz izgradnju međusobnog povjerenja i međureligijskog dijaloga.

Na kraju susreta, premijeru Plenkoviću reisul-ulema je uručio Monografiju multimedijalne izložbe "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", te je najavljeno skoro postavljanje izložbe i u Zagrebu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Dževad Hodžić i šef Kancelarije reisul-uleme Rifat Fetić.

#ReisulUlemaKavazović #ReisKavazović #AndrejPlenković #Hrvatska #BiH