Članak

PREDSTAVNIČKI DOM FBiH

Trojka i HDZ pokušavaju zaključkom derogirati Poslovnik, Marko Cvitanović (NS) izazvao incident tokom rasprave

Drama na sjednici Predstavničkog doma FBiH

(Patria) - Dopredsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Mladen Bošković predložio je Zaključak prema kojem bi sporno ovlaštenje dato od strane predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić imalo temelj, jer Poslovnik Doma ne može predvidjeti sve okolnosti u radu Doma. Okolnosti u vidu "zdravstvenog problema”.

Reagovao je šef Kluba DF Mahir Mešalić: “Pa šta radite ovo”..

“Ovo nije dobro za građane Federacije, na ovaj način silovati procedure je neprihvatljivo. Moram reagirati na ovo, jer ovo je dugoročno urušavanje Parlamenta i institucija Federacije. Ne možete Zaključkom regulirati Poslovnik. Zaključkom želite reći da ne važi Poslovnik nego ono što Mladen Bošković kaže. Građani trebaju vidjeti na koji način se izruguje demokratija. Neko je uložio žrtve da se ovdje razvija demokratija”, poručio je Mešalić.

Tokom obraćanja Mešalića neko je iz parlamentarnih klupa počeo da viče “šta ti pričaš”. Riječ je o Marku Cvitanoviću iz Naše stranke koji je nekoliko puta viknuo "šta pričaš, šta pričaš", a neki zastupnici svjedoče kako je čak i prijetio.

Cvitanović vikao na Mešalića dok se šef Kluba DF obraćao

Podsjećamo, ovo je drugi incident u ovom mandatu u kojem su akteri zastupnici Naše stranke. Ranije je Damir Nikšić rekao da je antiustavno pričati o građanskoj državi i UZP-u, te je opravdano pitanje je li i Nikšiću i Cvitanoviću mjestu u predstavničkom tijelu, ako su protiv interesa Bosne i Hercegovine.

U nastavku rasprave Mirza Čelik (DF) zamolio je da se razmotre druge opcije, jer ono što je Bošković predložio nije dobro.

Šef Kluba SBiH Admir Čavalić smatra da bi zaključkom bio napravljen ozbiljan presedan kojim se narušavaju institucije Parlamenta.

“Mislim da je to pogrešan put. Nisam dobio taj prijedlog zaključka, zamolio bih da to dostavite pismeno i to je jedan od razloga zašto bi trebalo napraviti pauzu, a možda se ne osjeti odozdo, jer atmosfera nije baš najbolja, pa da se zastupnici malo smire. I jedan dobronamjeran savjet, građani od nas očekuju da govorimo, zamolio bih sve kolege da diskusiju ne shvataju lično”, poručio je Čavalić.

Eldar Čomor (SDA) kazao je da se govori o članu 3 Poslovnika, na koji se Bošković poziva u predlaganju Zaključka. “Zaključkom pokušavate da promijenite Poslovnik, to nije dobro”, poručio je Čomor.

U toku je pauza, data kako bi se malo smirile tenzije.

#MahirMešalić #MarkoCvitanović #MladenBošković #ParlamentFederacije #Poslovnik #Predstavničkidom #Zaključak #BiH