Članak

TUŽNA GODIŠNJICA

Tri decenije od masakra na Alipašinom Polju: Dan kada su agresori ubili šestero djece na sankanju

Na tom mjestu prije 30 godina agresorska granata Vojske Rs ubila je šestero djece na sankanju, dok ih je još šestero teže povrijeđeno.

(Patria) - Polaganjem cvijeća na mjesto masakra i odavanjem počasti, članovi porodica, predstavnici kantonalne, gradske i općinskih vlasti, te udruženja obilježili su 30. godišnjicu ubistva šestero mladih Sarajlija u ulici Bosanska kod broja 4, u naselju Alipašino Polje (C faza).

Na tom mjestu prije 30 godina agresorska granata Vojske Rs ubila je šestero djece na sankanju, dok ih je još šestero teže povrijeđeno.

Tog kobnog dana ubijeni su: Indira Brković, Jasmina Brković, Mirza Dedović, Danijel Jurenić, Nermin Rizvanović i Admir Subašić.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće su položili pomoćnik ministrice za socijalnu politku Miralem Dedović, te zastupnici u Skupštini KS Vedrana Vujović, Elvis Vreto i Jasmin Šaljić.

- Svake godine smo ovdje da se sjetimo naših najmlađih sugrađana, ali i svih ubijenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Govoriti o tome je jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

Moramo se podsjećati, ne dopustiti da ove strahote prekrije zaborav. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije - rekao je ovom prilikom Dedović.

#AlipašinoPolje #BiH #Godišnjica #Masakr #sarajevo