Članak

NOVČANA KAZNA

Sud BiH potvrdio: United Media i Sport Klub zloupotrijebili dominantni položaj

Bez obzira što je Konkurencijsko vijeće izreklo drakonsku kaznu, a Sud BiH nakon više od dvije godine isto rješenje potvrdio – korisnici m:SAT satelitske televizije, u vlasništvu m:tel-a, ni danas nemaju Sport Klub

Sud BiH je konačnom presudom odlučio sa United Media krši Zakon o konkurenciji i time zloupotrebljava dominantan položaj na štetu potrošača zbog čega je kažnjena sa novčanom kaznom od 250.000 KM.

“Time je stavljena tačka na upravni spor protiv Konkurencijskog vijeća BiH i rješenja iz aprila 2021. godine kojim je utvrđena zloupotreba dominantog položaja United Media-e odbijanjem saradnje i zaključenja ugovora za distribuciju Sport Klub kanala putem satelitske televizije u vlasništu m:tel-a”, prenose mediji.

Prema presudi Suda BiH s kraja 2023. godine, potvrđeni su stavovi Konkurencijog vijeća da je United Media svojim djelovanjem na relevantnom tržištu ograničila proizvodnju, tržište ili tehnički razvoj na štetu potrošača, te primijenila različite uslove za istu ili sličnu vrstu poslova. Na ovaj način je, kako je navedeno u Rješenju Vijeća, m:tel doveden u neravnopravan i nepovoljan konkurentski položaj što je zabranjeno Zakonom o konkurenciji.

“Bez obzira što je Konkurencijsko vijeće izreklo drakonsku kaznu, a Sud BiH nakon više od dvije godine isto rješenje potvrdio – korisnici m:SAT satelitske televizije, u vlasništvu m:tel-a, ni danas nemaju Sport Klub kanale na svom televizoru što je dokaz kako United Media ne poštuje ni zakone ni pravnu državni ni na jednom području na kojem posluje”, prenijeli su mediji.

#Presuda #sportKlub #Sud #UnitedMedia #BiH