Članak

OČEKUJE OTVARANJE PREGOVORA

Čović otkrio detalje sastanka sa Dodikom i trojkom: Saglasnost oko budžeta, stranih sudija u Ustavnom sudu, zakona, odluka...

(Patria) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović priznao je danas da su držali u tajnosti sastanak državne koalicije ali i ono šta su dogovorili.

Danas je bio malo konkretniji pa je kazao da su jučer postavili rokove za postignuti dogovor do kraja aprila.

"Mi u ponedjeljak imamo večeru u organizaciji predsjedavajuće Vijeća ministara BiH gdje će doći Plenković nešto ranije. Ako bi se ovo, što smo mi dogovorili jučer, realiziralo u ponedjeljak, a ja vjerujem da hoće, jer nema nijedna osjetljiva stvar onda nema razloga da predsjedavajuća Vijeća ministara BiH kada bude izvještavala ne bude ponosna do kraja", kazao je Čović.

Kazao je kako dogovorom žele pokazati da žele otvoriti pregovarački proces.

"Ovo što smo mi jučer dogovorili je toliko veliko da nema razloga da taj proces stoji. Od proračuna, od sudaca stranaca u Ustavnom sudu, da ne nabrajam sve zakone koji su na setu čekanja bili, do nekih odluka koje su nam trebale, mi smo jučer usuglasili i ja se nadam da će biti krajnje afirmativno u utorak“, kazao je Čović.

Iako nije detaljisao, poznat je stav Milorada Dodika ali i Dragana Čovića o zamjeni stranih sudija domaćim. Dodik je danima prije sastanka koalicije poručivao da neće biti usvojen niti jedan zakon dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH.

Ono što je interesantno je da se nijedan predsjednik stranaka koje čine trojku nije javno oglasio i rekao šta su to dogovorili jučer na privatnom imanju Milorada Dodika daleko od očiju javnosti.

Za utorak je najavljena sjednica Vijeća ministara BiH, ali na dnevnom redu nema nijednog zakona iz obaveza na EU putu.

#DraganČović #koalicija #trojka #BiH