Članak

TRAŽE NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Sivro najavio trodnevni štrajk u vrtićima i osnovnim školama: Ministrima 500 KM, a nastavnicima 123 KM povišice

Odgajatelji i prosvjetni radnici spremni za štrajk (Foto: Patria)

(Patria) - Dvosatni štrajk upozorenja u vrtićima i osnovnim školama u KS bit će održan 29., 30. i 31. januara od 7:30 do 9:30.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine - Kantonalni odbor sindikata u Kantonu Sarajevo na današnjoj press konferenciji iznio je svoje zahtjeve, te između ostalog traže poštivanje zakona i kolektivnog ugovora, uvećanje najniže plate za 10 posto od 1. januara ove godine, povećanje plata nenastavnog osoblja, izjednačavanje plata sa platama radnika koji rade u Javnoj ustanovi Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, promjenu zastarjelih i preobimnih nastavnih planova i programa.

Predsjednik sindikata Saudin Sivro u svom obraćanju istakao je da govori uime 3.919 članova Sindikata koji zastupa interese radnika u javnim ustanovama predškolskog odgoja, odnosno JU Djeca Sarajeva, i javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

"U 2024. godini plata direktora Instituta, koji je osnovala ova vlast prije dvije-tri godine na način da su telefonom zapošljavani radnici je 2.922 marke, a plata direktora osnovne škole u januaru je 2.058 maraka, razlika je preko 800 maraka. Pomoćnici direktora u Institutu imaju januarsku platu od 2.653 marke, dok će plata pomoćnika u osnovnoj školi ili vrtiću biti 1.885 maraka, što je oko 800 maraka razlike", rekao je Sivro.

Dodao je da saradnik u istom Institutu ima platu od 2.413 maraka, dok će odgajatelj, nastavnik i učitelj dobiti platu 1.570 maraka.

"Da bi javnosti bilo jasno, ministri, dekani i premijeri će dobiti povećanje plate između 350 i 550 maraka, a povećanje učitelju i nastavniku će biti 123 marke. Ono što je tužno kazati jeste da će naš vozač i domar imati samo jednu marku povećanja u januaru", istakao je Sivro.

Naveo je i da će spremačice dobiti umanjenu januarsku platu za 99 maraka.

"Zbog toga idemo u štrajk upozorenja. Mi smo kazali da se u periodu važenja kolektivnog ugovora moraju se uskladiti plate u školama i vrtićima sa platama u ostalim sektorima i to nije urađeno. Zbog toga tražimo da Vlada to uradi. Radnicima sa najnižim platama se mora utvrditi uvećanje plate od 10 posto kao u organima uprave. Vlada krši kolektivni ugovor već mjesec dana i to je razlog za štrajk. Pregovara se sa Sindikatom srednjeg obrazovanja upravo sad koji traži povećanje od 10 posto, što i mi tražimo. Odustali smo od 15 posto koliko smo tražili prošle godine" rekao je Sivro.

Pozvao je Vladu KS i njen pregovarački tim da krenu sa pregovorima o novom kolektivnom ugovoru.

Također je rekao da se po novim standardima pokušavaju ukinuti neka radna mjesta.

"Kažu da imamo prekovremene sate, a imamo ih jer nema radne snage na tržištu rada, niko ne želi da radi u obrazovanju. Uvode nam administrativnog radnika u škole. Nećemo dopustiti da nam škole pretvore u pisarnice. Standardi neće biti doneseni bez saglasnosti sindikata. Razapet ćemo šatore i štrajkovati glađu", naveo je Sivro.

#SaudinSivro #štrajk #uslovirada #BiH