Članak

NEZADOVOLJSTVO

VLADA KS NE DA PARE I TAČKA Premijer Uk: Razumijem mlade, oni su u svojim glavama već potrošili tih 10 ili 12 hiljada

Na pitanje zašto finansiraju gubitke javnih preduzeća u višemilionskim iznosima Uk je kazao da „sve to ima svoju svrhu“.

Premijer Uk tvrdi da Vlada KS nema novca za dodatnu isplatu

(Patria) - Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk potvrdio je da Vlada KS neće izdvajati dodatni novac za isplatu subvencija za 1.142 mladih koji su ostvarili to pravo i da se iz Budžeta KS za 2024. godinu ne može dati novac za javni poziv iz 2023. godine. Tako da iznos ostaje 4.800 KM po aplikantu što je najmanji iznos otkako se dijele subvencije za rješavanje stambenog pitanja.

Uk je u Bosanskom vjestniku na Face TV kazao da je u javnom pozivu pisalo „do 12.000“ te da je sa formalno-pravnog aspekta poziv ispoštovan.

„Nije ovo odluka s kojom sam ja najzadovoljniji. Iznos je bio 5,5 miliona KM. Dodatnih 10 miliona nije moglo da se nađe u Budžetu. Vlada KS nije imala taj novac. Meni je i drago da smo u KS toliko smo podigli standarde, da je i 4.800 nezadovoljavajuće za tu populaciju“, kazao je premijer KS.

On je dodao da će dobro razmotriti kakvi će kriteriji biti u javnom pozivu za 2024. godinu. Potvrdio je da je Budžetom predviđeno 500.000 KM, a onda se vrši dodatna raspodjela novca.

S druge strane, Uk je kazao kako je budžetom za 2024. godinu predviđena subvencija za najam nekretnina.

„Mi želimo da subvencioniramo najamninu i dodatnu izgradnju stanova u KS koji će biti povoljniji za mlade osobe.

Razumijem ja taj gnjev, te osobe su već u svojim glavama potrošile tih 10 ili 12 hiljada. Da se nalazim u njihovoj situaciji i ja bih isto tako s nekim premijerom sjedio i molio da se to poveća. Razumijem bunt koji se dešava. Ovo je nauk meni za budući poziv“, kazao je Uk.

Na pitanje zašto finansiraju gubitke javnih preduzeća u višemilionskim iznosima Uk je kazao da „sve to ima svoju svrhu“.

U nedjelju će biti održana protestna šetnja oko 800 mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencije ali i odbijanjem Vlade KS da pronađe neko drugo rješenje i isplati iznos približan onom koji je bio obećan.

#mladi #NihadUk #subvencije #BiH