Članak

AGRESIJA OD 2022.

Francuska pojačava proizvodnju oružja za Ukrajinu, demantovala da su njihovi plaćenici u toj zemlji

(Patria) - Francuska je u četvrtak najavila planirane isporuke svog artiljerijskog sistema Caesar Ukrajini i ubrzanje proizvodnje oružja jer nastoji izbjeći iscrpljivanje vlastitih vojnih zaliha, a istovremeno podržavati ratne napore protiv ruske invazije, javio je AP.

„Logika ustupanja materijala uzetog iz vojnih zaliha dolazi do kraja“, rekao je francuski ministar odbrane Sébastien Lecornu u intervjuu za Le Parisien.

„Od sada, rješenje je direktno povezivanje francuske odbrambene industrije s ukrajinskom vojskom“, dodao je.

Francuska je također pokrenula akciju finansiranja isporuke 78 samohodnih haubica Caesar 155 mm u Ukrajinu ove godine. Ukrajina je već platila šest komada, a Francuska će obezbijediti 50 miliona eura za isporuku još dvanaest komada, rekao je Lecornu.

Francuska također traži 280 miliona eura od drugih saveznika Ukrajine za plaćanje 60 drugih haubica Caesar, rekao je. Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, rekao je da ruske snage ispaljuju pet puta više artiljerijskih granata, čak deset puta više na nekim mjestima, nego ukrajinske snage i da je jača artiljerija „jedna od naših ključnih potreba za pobjedu ovaj rat“, te da je „nedostatak municije, glad za granatama je veoma stvaran i hitan problem.“

Lecornu je rekao da su povećane isporuke granata za Ukrajinu na putu. Od ovog mjeseca Francuska će isporučivati 3.000 granata za topove kalibra 155 mm mjesečno, u odnosu na 1.000 granata mjesečno na početku rata i 2.000 mjesečno od prošlog aprila, rekao je Lecornu.

Povećava se i proizvodnja ostalog hardvera. Francuskom proizvođaču Nexteru je bilo potrebno trideset mjeseci da napravi jedan primjerak Caesara, ali sada mu je potrebno pola tog vremena, rekao je Lecornu. Caesari su među nizom artiljerijskih sistema isporučenih sa Zapada koji su ukrajinskim topovima dali prednost, posebno kada su upareni sa visokopreciznom municijom, protiv ruskih artiljerijskih baterija koje koriste starije sovjetske sisteme.

Thalesu je sada potrebno šest mjeseci, manje u odnosu na prije osamnaest mjeseci, da isporuči jedan radar GM200 koji je dostavljen Ukrajini za protivvazdušnu odbranu, a MBDA-ino vrijeme proizvodnje PVO rakete kratkog dometa Mistral je značajno smanjeno, rekao je ministar.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022., Francuska je bila među zemljama koje su brzo dale oružje iz magacina kako bi pomogle u jačanju ukrajinske odbrane. Kao i Caesare, Francuska je isporučila lahke tenkove, krstareće rakete dugog dometa, PVO sisteme i drugi hardver, podršku i vojnu obuku. Zajedno, francuska pomoć procjenjuje se na milijarde eura.

Lecornu je rekao da je 49 ranije isporučenih Cezara u funkciji u Ukrajini. Na osnovu povratnih informacija s bojnog polja, sistem se poboljšava kako bi se ukrajinskim topnicima omogućilo da bolje gađaju ruske tenkove, rekao je ministar.

Obećano je više isporuka. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ove sedmice najavio je planove za isporuku oko četrdesetih dodatnih projektila dugog dometa Storm Shadow i „nekoliko stotina bombi“. Također je najavio svoju namjeru da sljedećeg mjeseca ponovo otputuje u Ukrajinu, rekavši: „Ne možemo dozvoliti da Rusija pobijedi.“

„U ovoj fazi rata potrebna nam je izdržljivost u našoj vojnoj pomoći Kijevu“, rekao je Lecornu.

„Rusija se kladi da je vrijeme na njenoj strani.“

On je dodao da Rusija, Iran i Sjeverna Koreja ispituju hrabrost ukrajinskih partnera.

„Naš kapacitet da pokažemo izdržljivost i pouzdanost se prati u Moskvi, Pjongjangu ili Teheranu“.

Francuska je u četvrtak demantovala tvrdnje Moskve da su ruske snage bombardovale francuske „plaćenike“ u gradu Harkovu na istoku Ukrajine, javio je AFP.

„Francuska nema 'plaćenike' ni u Ukrajini ni bilo gdje drugdje, za razliku od nekih ljudi“, reklo je Ministarstvo vanjskih poslova, nazvavši to „još jednom nespretnom ruskom manipulacijom“.

Ministarstvo odbrane Moskve saopštilo je u srijedu da je u napadu 16. januara gađalo „strane militante u gradu Harkovu, čije su jezgro činili francuski plaćenici“. Ministarstvo je tvrdilo da je u napadu ubilo desetine stranih militanata i ranilo mnogo više, ali nije pružilo dokaze. Ruska državna novinska agencija TASS saopštila je da je francuski ambasador pozvan na razgovor zbog tog incidenta.

Napadi od utorka razorili su višespratnu zgradu u centru Harkova. Lokalne vlasti su rekle da je ranjeno 17 civila, dok je guverner oblasti Harkov Oleg Synegubov rekao da u toj oblasti nema vojnih ciljeva.

#Francuska #oružje #Rusija #Ukrajina #Zapad #Svijet