Članak

SANEL KAJAN ZA NAP

KRŠENJE ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA Vlasti u Mostaru planiraju srušiti 57 objekata, među njima i nacionalne spomenike

Gradske vlasti prije nekoliko dana najavile su uklanjanje, odnosno rušenje više desetina ruševnih i devastiranih objekata u Mostaru.

Kajan: Odavno je trebalo riješiti problem s ruševinama

(Patria) - Mostarske gradske vlasti prije sedmicu dana najavile su rušenje više desetina ruševnih i devastiranih objekata na području grada na Neretvi. Spisak sa 57 objekata predviđenih za rušenje izazvao je brojne rasprave i polemike, s obzirom da u tu problematiku nije uključena ni šira javnost, niti struka.

Naročito problematično je što se na spisku nalaze i objekti čija je rekonstrukcija planirana ili je već započela, ali i oni koji predstavljaju zaštićene spomenike kulture ili čak nacionalne spomenike. Među njima su kuća bivšeg mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine, Sahat kula, Staklena banka, Dom Armije, djevojačka škola...

Sporni spisak 57 objekata predviđenih za rušenje

Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Parlamentu FBiH Sanel Kajan kaže kako je već odavno bilo vrijeme da Mostar prestane nositi breme najrazrušenijeg grada u državi.

U razgovoru za Novinsku agenciju Patria, ističe kako je neprihvatljivo da i danas, u 2024., ali i svih godina unazad, u gradu na Neretvi - njegovom glavnom, ali i brojnim drugim ulicama i naseljima dominiraju ruševine iz rata.

Kajan: Očit je nedostatak koordinacije i dobre pripreme

- Gradska uprava trebala je da ovo pitanje postavi kao prioritet i djeluje na vrijeme. Zar činjenica da o problemu ruševina u Mostaru proisteklih iz rata koji je završio prije skoro 30 godina govorimo i danas ne kazuje dovoljno - upitao je Kajan.

Naglašava da se ruševine, kojih je istočni dio Mostara pun, godinama obrušavaju na njegove stanovnike. Kajan podsjeća da je prije dvije godine obrušavanjem zida jedne od brojnih ruševina poginuo jedan čovjek. A slična tragedija desila se i nekoliko godina ranije.

- Kada smo (moja generacija) bili djeca, naši roditelji su nas upozoravali: "Dijete, molim te, pazi se ruševina!" Danas, skoro 30 godina nakon završetka rata, mi isto tako upozoravamo našu djecu i u školu ih ispraćamo riječima: "Molim te, pazi se ruševina!" - potcrtava Kajan.

Zgrada nekadašnje Općine Mostar

Naš sagovornik napominje da Mostar, odnosno preciznije - njegov istočni dio, danas izgleda kao da je rat završen prije 6 mjeseci.

- Očajni građani godinama mole nadležne da uklone i saniraju ruševine. Zna se vlasnička struktura svih tih ruševnih objekata. Odavno se moralo reagovati i - ili ih obnoviti ili ih ukloniti.

Kada hodamo ulicama (istočnog dijela) Mostara svakodnevno strahujemo da će se na nas obrušiti ruševine, kojih je stotine na lijevoj strani grada.

Dakle imamo dvije opcije - ili hodati trotoarom, a iznad naših glava su ruševne zidine s kojih se obrušava kamenje, ili ići ulicom i rizikovati da nas udari auto - govori Kajan.

Glavna ulica u Mostaru: Kretanje trotoarima na više mjesta je onemogućeno, jer su mostarske vlasti postavile građevinsko željezo, ne poštujući bilo kakve propise o sigurnosti istih

Vrhunac današnjih vlasti, dodaje, je ruševine u istočnim gradskim kvartovima ograditi željeznom građevinskom matom. I tako je već duže od dvije decenije.

- Posljednjih dana svjedoci smo da se Gradska uprava Mostara oglasila i navela da će srušiti 57 objekata. No, da situacija bude apsurdna, na tom spisku su i objekti koji su u fazi obnove, kao i objekti koji su u vlasništvu FBiH.

Očit je nedostatak koordinacije i dobre pripreme. Kao primjer navodim zgradu Staklene banke u Mostaru, koja je izgrađena prije više od 30 godina, ali nikad nije stavljena u funkciju. Riječ je o objektu koji se našao na popisu za rušenje, a koji je objavila Gradska uprava Mostara - pojašnjava Kajan.

Jedna od brojnih ruševina: Mostarske vlasti su čak otežale mjerenje potrošnje električne energije, jer su elektrokutiju "opasale" neadekvatnom ogradom

Zgradu Staklene banke, dodaje, još 2017. godine kupila je Vlada Federacije BiH. Postoji projekt njene obnove, ali se s obnovom ne kreće, jer je Vlada prošle godine prihvatila izmjene budžeta kojim se novac namijenjen za obnovu Staklene banke u Mostaru prebacuje za drugu namjenu.

Cilj obnove zgrade bio je pod jedan krov smjestiti institucije i ministarstva FBiH, koji su trenutno raštrkani na više lokacija u Mostaru, i time, prema tadašnjim informacijama, uštedjeti oko 750.000 KM godišnje. A danas je ta cifra znatno veća.

- Zašto se obnova ovog objekta ne provodi i ne finalizira plan smještaja ministarstava Federacije BiH u jednu zgradu? Umjesto toga, ovaj objekat je, kako je informisala Gradska uprava Mostara, na spisku za rušenje.

Zgrada nekadašnje Škole učenika u privredi u Mostaru: I do dan-danas neobnovljena

Da li je Gradska uprava Mostara kontaktirala druge nivoe vlasti?! Kako je moguće da se na spisku za rušenje nađe i ovaj objekat?! Kako je moguće da su na spisku za rušenje i nacionalni spomenici?!

Apsolutno da treba riješiti problem s ruševinama u Mostaru. Odavno je trebalo. Ali, sistemski, u koordinaciji s vlasnicima (što je, ponavljam, već davno trebalo biti urađeno) - zaključuje Kajan.

Kuća u Kalhanskoj ulici

Napomenimo još i to da je rušenje objekata poput Doma Armije, zapravo kršenje Odluke visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Na najavu rušenja ovog objekta, za koji je mostarska Jedinstvena organizacija boraca ranije pokrenula aktivnosti da se rekonstruiše u memorijalni centar za očuvanje sjećanja na herojsku obranu Mostara i domovine, reagovali su iz Udruženja građana Mostarski krug.

Stambeno-poslovna zgrada na putu za Konak: Granatirana i izgorjela 1992., još čeka obnovu

"Treba li posebno naglašavati da je za taj objekat već urađena projektna dokumentacija a u međuvremenu stigla i podrška za njegovu realizaciju od samog vrha Federalne vlade?

Ako je zgrada Doma Armije planirana za uklanjanje, onda gradske vlasti nemaju pojma o tome šta rade, planiraju i šta je prvorazredni, važan interes mostarske boračke populacije. A to nikako nije dobar put", poručili su aktivisti Mostarskog kruga.

(D. Kovač)

#BiH #BosniaTrends #CityDevelopment #DomArmije #HeritagePreservation #HerzegovinaCity #HistoricalMonuments #InfrastructureImprovement #MostarReconstruction #MostarRuins #NeretvaRiver #SanelKajan #Staklenabanka #UrbanRenewal #izdvojeno