Članak

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken upozorio Konakovića: 'Izvršite pritisak na Čovića i uspostavite južnu plinsku interkonekciju'

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da izvrši pritisak na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića kako bi se hitno usvojio zakon o južnoj plinskoj interkonekciji.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da izvrši pritisak na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića kako bi se hitno usvojio zakon o južnoj plinskoj interkonekciji, saznaje Istraga.ba.

"Ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovom materijom.

Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt.

Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", naveo je Blinken.

Pismo je datirano 11. januara, a ministar vanjskih poslova BiH o ovome nije informisao javnost. Pismo sličnog sadržaja Blinken je uputio i hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grlić-Radmanu.

"Kao što smo razgovarali", započeo je Blinken svoje pismo, "Sjedinjene Države su duboko predane pružanju podrške stabilnosti, sigurnosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji na Zapadnom Balkanu.

Projekat južnog interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključan je za vašu energetsku sigurnost i ubrzanje postupnog ukidanja uglja".

Međutim, piše dalje američki državni sekretar, stalna kašnjenja u ovom kritičnom projektu prijete njegovoj realizaciji.

"Pozivamo Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine da donese zakon o Južnoj interkonekciji, koji je izrađen uz konsultacije s međunarodnim stručnjacima i predstavlja ključni korak prema izdavanju dozvola, finansiranju i izgradnji plinovoda.

BH-Gas, operator prenosnog sistema u Federaciji, mora implementirati ovaj projekat kako bi osigurao energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podstičemo kompaniju (BH GAS) da poduzme potrebne reforme upravljanja kako bi je osnažili da služi svim stanovnicima Federacije.

S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovom materijom.

Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt.

Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", naveo je Blinken.

Vaša jasna poruka Čoviću, piše Blinken Konakoviću, da bez odlaganja treba donijeti Zakon o južnoj interkonekciji koji je usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u decembru 2021., od vitalnog je značaja.

"Isti zahtjev šaljem i hrvatskom ministru vanjskih poslova Grlić-Radmanu, a naše ambasade će to pratiti.

Radujemo se našem kontinuiranom radu na jačanju vaše energetske sigurnosti ne samo diversifikacijom energetskih ruta, već i diversifikacijom izvora energije kako bismo unaprijedili obaveze preuzete na COP28 za trostruko povećanje obnovljive energije na globalnom nivou i prelaz s fosilnih goriva.

Ovi zajednički napori osigurat će još veću energetsku sigurnost za vaše zemlje", napisao je američki državni sekretar u pismu upućenom ministru vanjskih poslova BiH.

#AntonyBlinken #DraganČović #ElmedinKonaković #politika #BiH