Članak

PODILAŽENJE I UDOVOLJAVANJE

Velikosrpski i velikohrvatski tonovi imanentni obrazac političkog ponašanja u NiP-u

Nakon što je Sabina Silajdžić, eminentna članica stranke Narod i pravda (NiP) uzburkala javnost bizarnim poređenjima 9. januara i 1. marta, iz iste stranke nastavili su da šokiraju javnost.

(Patria) - Nakon što je Sabina Silajdžić, eminentna članica stranke Narod i pravda (NiP) uzburkala javnost bizarnim poređenjima 9. januara i 1. marta, iz iste stranke nastavili su da šokiraju javnost.

Ovaj put, zadovoljno ne trljaju ruke iz samo velikosrpskog tabora političkih neprijatelja države Bosne i Hercegovine. Zadovoljni, naime, mogu biti politički neprijatelji u velikohrvatskom taboru, i to izjavom Mije Karamehić-Abazović "hiperprivilegirane" zastupnice NiP-a u Državnom parlamentu.

Podilazeći velikohrvatskim aspiracijama u Bosni i Hercegovini i intenciji Zagreba da odzme dio suvereniteta Bosne i Hercegovine, Abazović je gostujući u programu FTV-a poručila:

"Mi moramo naći način da izmijenimo Izborni zakon BiH da bismo omogućili potpunu ravnopravnost Hrvata u Federaciji BiH”.

Iako je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, u koordinaciji sa Zagrebom, dva puta intervenisao izlazeći ususret HDZ-u i NiP-u, i to po njihovom priznanju, sudeći po riječima Karamehić-Abazović i dalje moraju tražiti načina kako da udovolje onima koji s njima upravljaju.

Razumije se, to nikoga danas i ne može čuditi jer je dobri dečko Zagreba, lider NiP-a Elmedin Konaković davno preuzeo slične obaveze.

Ono što donekle može čuditi je činjenica da su članovi NiP-a očito spremni tolerisati angažman kadrova NiP-a u interesu velikosrpske i velikohrvatske politike u Bosni i Hercegovini, što, jasno je, predstavlja dublji problem za bosanskohercegovačko društvo, jer velikosrpski i velikohrvatski tonovi u NiP-u postaju imanentni obrazac političkog ponašanja u vladajućoj stranci, a koji ipak sve češće nailazi na grube osude u domaćoj javnosti.

Otuda, po svemu sudeći, i nervoza lidera NiP-a koji problem sa isporučivanjem Ustavnog suda BiH u ruke HDZ-a i SNSD-a, što je još jedan pokazatelj udovoljanja velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici, pokušava da fakturiše opoziciji.

Koliko su u NiP-u spremni da udovoljavaju velikosrpskim i velikohrvatskim apetitima u BiH, najbolje svjedoči i to da su spremni to pitanje isporučivanja Ustavnog suda BiH Čoviću i Dodiku vezati za sudbinu penzionera i ostalih socijalnih kategorija, pa u boraca koji su se svojim životima borili protiv tih politika.

(M.T.)

#ChristianSchmidt #MiaKaramehićAbazović #NiP #sabinas #velikohrvatskapolitika #VelikosrpskaPolitika #VisokiPredstavnik #izdvojeno #BiH