Članak

MAGLA OTIŠLA, DJELA PROVIDJELA

TO ŠTO RADI NIP(ADIJA) SLAVI SRBADIJA Pametnom je išaret dovoljan!

Bošnjaci su još od postanka nove Jugoslavije ležali po zatvorima ali nisu željeli odustati vitalno bitne slobode govora i vjere

Sabina Silajdžić

Piše: Rasim Belko

Bošnjaci su još od postanka nove Jugoslavije ležali po zatvorima ali nisu željeli odustati od vitalno bitne slobode govora i vjere. Prve je hapsila nova Titina Jugoslavija, jer su remetili ateistički red na zemlji. I posljednje je hapsila Jugoslavija, svjesna da je njenom postojanju kraj, ali uporna da ubije sve koji ne žele nestati s Jugoslavijom.

Bošnjaci su zbog krvavog kraja Jugoslavije vlastite živote utirali u temelje nove države, nadajući se da će jednom zauvijek donijeti slobodu građanima ove zemlje. I donijeli su je, jer sloboda je gdje god je stala čizma Armije RBiH. Slobode, ali ni života za drugačije nije bilo na teritoriji okupiranoj za potrebe hegemonističkih svetova i svjetova.

Danas, tri decenije nakon časne borbe za slobodnu Bosnu i Hercegovinu i slobodu govora u njoj pojavljuju se đavolji glasovi unutrašnjeg bošnjačkog bića. Đavolji jer ništa drugo ne može adekvatno opisati da neko u srcu Bosne iz ko zna kakvih pobuda ispali glupost koju naziva činjenicama da su 1. mart i 9. januar isti i da su na kraju Jugoslavije svi bili isti. Salva klikanja i slavodobitnih reakcija iz entiteta Rs dovoljan je opis koliko je izvjesna Sabina Silajdžić uspješno prodala najpoznatiji srpski proizvod - LAŽ.

Ne znam, ali s pravom sumnjam da je Sabina Silajdžić, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i član političke organizacije Narod i pravda zapravo agent Bezbjedonosno informativne agencije, koja je iz Beograda imala nalog da u službi specijalnog rata koji se ovdje vodi ispali prilično dug tekst prožet lažima i opskurnim tvrdnjama.

Kažem sumnjam, jer nemam dokaze da je tako, ali samo mi to djeluje logično. Jer, nema drugog iole prihvatljivog i normalnog objašnjenja. No, bez obzira šta bio motiv za ekstazij laži emitiran kako bi se šira javnost dovela u zabludu ovakvo postupanje ne bi smjelo proći bez sudskog procesa.

Sabina Silajdžić je fakultetski profesor, politički angažovana javna ličnost i njeno djelovanje podliježe određenim normama, a djelovanje usmjereno protiv poretka države Bosne i Hercegovine je krivično djelo. I baš kako se protiv Dodika i društva podnose prijave zbog rušenja ustavnog poretka BiH, tako se i protiv Silajdžić mora podnijeti prijava, pa neka svoje “činjenice” dokazuje na sudu. Možda će na sudu shvatiti zašto 1. mart i 9. januar nisu, ne mogu i nikada neće biti isti.

Isto tako, s obzirom da je Narod i pravda politički subjekt koji u punom kapacitetu učestvuje u vlasti od državnog do najnižih nivoa, morali su se, a nisu ogradili od pamfleta Sabine Silajdžić koji ima sva obilježja velikosrpske propagande. Ta činjenica dovoljna je da se građani ove države zabrinu, jer ako NiP kao parlamentarna stranka i akter u vlasti ne vidi problem u ovakvim stavovima svoje članice, onda je možda blizu istini ona Dodikova da će se otcijepiti a da neće biti rata.

Ili možda prava slika Naroda i pravde tek izlazi na površinu koju mnogi ranije nisu vidjeli. Osim Silajdžić i njenih stavova po matrici SANU-a, jedna od perjanica te stranke je i Naida Hota Muminović, ministrica obrazovanja u KS koja nam pokušava nametnuti antiobrazovni sistem poznatiji kao SAFER.

Mnogi su proteklih dana pokušali da utvrde šta je taj SAFER ali zaključak svih, među kojima i neki od najistaknutijih obrazovnih i naučnih radnika našeg podneblja je da se radi o besmislenom programu koji je zapravo trebao da instalira sumnjivi način obrazovanja naše djece uz profit onima koji ga zajedno s ministricom Hota Muminović nameću.

I ponovo je NiP bez adekvatne reakcije iako je javnost u Kantonu Sarajevo prilično uznemirena, jer ono što je dostupno od SAFER-a više liči na ilustraciju halucinacija nego na obrazovni program.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti ni ozbiljno poigravanje s osjećanjima mladih građana KS u izvedbi državne zastupnice NiP-a Mije Karamehić Abazović koja je mlade ljude koji žele krov nad glavom svoje porodice nazvala hiperprivilegiranima, a sve zbog toga što traže ono što im je Trojka, dakle i NiP obećao u izbornoj kampanji u zamjenu za glas.

Ili Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde gubi konce nad strankom ili je na površinu počela da isplivava stvarna namjena tog političkog projekta. Jer, činjenica da Sabina Silajdžić napada istinu o odbrambeno - oslobodilačkoj borbi i napada ustavno - pravni poredak, da Hota Muminović napada obrazovni sistem i ugrožava obrazovanje naše djece, a tu djecu Mia Krehić Abazović vrijeđa jer žele dom, nešto ipak govori.

Još kad znamo u kojem smjeru djeluje Konaković, koji bježi od istine da ne bi uvrijedio sljedbenike UZP-a, čini se da je dizanjem magle iznad Sarajeva nešto postalo ozbiljno jasno i providno.

Jer, to što radi NiP(ADIJA) slavi Srbadija, a pametnom i išaret dosta.

#BiH #ElmedinKonaković #izdvojeno #MiaKaramehićAbazović #NaidaHotaMuminović #NarodiPravda #NiP #RasimBelko #SabinaSilajdžić #SAFER #vlast