Članak

NEMA PREGOVORA

Hamas isključuje razmjenu talaca s Izraelcima sve dok traje napad na Gazu

(Patria) - ​Palestinski pokret Hamas odbacio je mogućnost zamjene talaca koje drže u Pojasu Gaze za Palestince zatvorene u Izraelu sve dok Tel Aviv nastavlja agresiju, javio je TASS.

„Trenutno se ne vode nikakvi pregovori (sa izraelskom stranom), a Hamasov konačni stav je da neće biti razmjena do potpunog i konačnog prestanka agresije“, rekao je zamjenik šefa Hamasa Saleh al-Arouri na zvaničnom Telegram kanalu pokreta.

Al-Arouri je rekao da je Hamas od samog početka trenutnog sukoba „bio spreman osloboditi strance bez ikakve naknade“, kao i žene i djecu. „Ostali pojedinci koje držimo su ili vojnici ili bivši vojnici i o njima neće biti pregovora dok se agresija ne zaustavi“, rekao je.

Visoki dužnosnik Hamasa dodao je da je izraelska vlada „odbila finalizirati dogovor o zamjeni bivših (izraelskih) vojnika (koje drži Hamas) pod različitim uslovima“ i nastavila s napadima.

On je dodao da se „taoci ne mogu vratiti nasiljem“, dodajući da je jedini mogući način za Izrael da traži njihovo oslobađanje „pod uslovima (palestinskog) otpora“.

Zamjenik šefa Hamasa je ponovio da je „cijena za izraelske taoce oslobađanje svih (palestinskih) zatvorenika (iz izraelskih zatvora) nakon prekida vatre.“

#svijet #HamasRejects #NoHostageExchange #CeasefireDemand #IsraelAggression #FreePalestinianPrisoners #HamasStance #NoNegotiations #IsraelAttacks #PalestinianResistance #ReleaseAllPrisoners