Članak

FOND MEMORIJALA SARAJEVO

Šest godina od presude Prliću i drugima: Promocija filma 'Pravda' i fotomonografije 'Heroji Mostara'

(Patria) - JU “Fond Memorijala Sarajevo”, u saradnji sa Centrom za mir i multietničku saradnju i Mostar Muzejom i Memorijalom, povodom šeste godišnjice od presude Haaškog tribunala u predmetu 'Prlić i ostali', organizuje projekciju dokumentarnog filma “Pravda” u produkciji Centra za mir, te promociju fotomonografije “Heroji Mostara”.

Projekcija i promocija će se održati u Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo na Kovačima u srijedu, 29. novembra, s početkom od 18 sati.

Film govori o udruženom zločinačkom poduhvatu presuđenom prije šest godina i borbi građana Mostara za pravdu i mir. U fotomonografiji “Heroji Mostara” dokumentovana je herojska borba za odbranu Mostara uz više od hiljadu fotografija i svjedočenja predstavnika vojne, civilne i vjerske vlasti u periodu od 1992. do 1995. godine.

Pored autora fotomonografije, prisutnima će se obratiti niz uvaženih govornika, koji će govoriti o presudi Haaškoj šestorci iz 2017. i očuvanju naslijeđa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Promociji fotomonografije i filma prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

#BiH #film #haškašestorka