Članak

PODRŠKA JEDNOM KANDIDATU

Bošnjaci u Hrvatskoj na sljedeće parlamentarne izbore izlaze zajedno prvi put nakon 20 godina

Hodžić smatra kako je to najveći iskorak i pokazatelj zajedništva Bošnjaka u proteklih 20 godina.

(Patria) - Bošnjaci u Hrvatskoj na sljedećim parlamentarnim izborima prvi put će u 20 godina izaći zajedno i podržati jednog kandidata - Armina Hodžića, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u Zagrebu.

- Nikada nismo bili ovako ujedinjeni, ovo je patriotski front za koji vjerujem da će polučiti ne samo predstavnika Bošnjaka u Saboru, nego i promjenu paradigmu dosadašnjih odnosa - poručio je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća i kandidat na izborima 2020. godine.

Hodžić smatra kako je to najveći iskorak i pokazatelj zajedništva Bošnjaka u proteklih 20 godina.

- Ovo više nije samo pitanje jeste li za Armina, nego referendumsko pitanje - jeste li da Bošnjak bude u Saboru. Ako ne iskoristimo ovaj trenutak, Bošnjaci u Hrvatskoj će nestati kao politička činjenica i politički faktor - dodao je.

Hodžić, koji će biti kandidat Bošnjaka u XII izbornoj jedinici za predstavnike albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, istakao je da ne želi ponavljati greške svojih prethodnika i neće biti predstavnik samo Bošnjaka, već i ostalih.

Iako su druga najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj, Bošnjaci od 2015. nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru, a kao jedan od najčešćih razloga se spominje prevelik broj kandidata u XII izbornoj jedinici.

Kadro Kulašin, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj, objasnio je kako je s ciljem stvaranja okvira unutar kojeg će se moći dogovarati budući potezi, projekti, inicijative, pokrenuta inicijativa da Bošnjački nacionalni savjet, Bošnjačko nacionalno vijeće i Sabor bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj pokrenu zajedničku organizaciju.

- Nije riječ ni o kakvoj težnji za uspostavom još jedne krovne organizacije niti dominacije nad bilo kime, no činjenica je da navedene organizacije zajedno s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Hrvatske čine glavne stupove Bošnjaka u Hrvatskoj - kaže Kulašin.

Dodaje kako su njihova vrata otvorena Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici Hrvatske i Koordinaciji županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine, te očekuju da im pristupe.

Bermin Meškić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog savjeta u Hrvatskoj te predsjednik buduće organizacije "Bošnjaci zajedno", ocijenio je da su ovo historijski trenuci za Bošnjake, a idući zbori bit će od presudnog značaja.

- Bošnjaci su branili Hrvatsku, mi smo ovdje pozitivna priča, a mi mladi smo pokazali da mijenjamo obrasce djelovanja Bošnjaka u Hrvatskoj - poručio je Meškić.

#ArminHodžić #Bošnjaci #Hrvatska #izbori #Region #Zagreb