Članak

ČUDNE ODLUKE

I bh. državljanima iz Gaze onemogućeno kretanje u BiH, sigurnosne službe (čitaj SNSD) odlučile - Svi u Salakovac!

Foto Patria

(Patria) - Bh. vlasti, tačnije sigurnosne službe koje mahom vode SNSD kadrovi, a što u raspodjeli vlasti nije bio problem Trojci, su odlučile da skoro sve osobe evakuisane iz Gaze smjeste u kolektivni centar Salakovac kod Mostara.

Pravni stručnjaci upozoravaju da državljani BIH ne mogu protiv njihove volje biti držani bilo gdje mimo njihove volje.

Ograničenje prava na slobodu i sigurnost ličnosti iz člana 5. EKLJP zakonito je samo ako je zasnovano na rješenju o određivanju mjere pritvora ili pak odluci suda kojom je regulirano prinudno smještanje u ustanovu.

No, i bh. državljani koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH, zbog zahtjeva pojedinih sigurnosnih službi, smješteni su u kolektivni centar. Ranije je ministar vanjskih poslova
Elmedin Konaković kazao da će “samo četvero biti smješteno u Salakovac”.

No, nakon što se konsultovao sa kadrovima iz RS-a u državnoj vlasti, veći dio evakuisanih je prebačen u kolektivni smještaj. Ranije su, prema informacijama Istrage službenici sigurnosnih agencija na aerodromu u Sarajevu ispitivali čak i bh. državljane o Hamasu i taocima koje drži Hamas.


Ministar za ljudska prava Sevlid Hurtić pozvao je na strpljenje, a prema svjedočenjima evakuisanih bh. državljana koji su smješteni u centar Salakovcu strpljenja neće biti za duže od dva dana.


Ono što im nije jasno jeste da ni u odluci kojom se odobrava ulazak u BiH ne stoji planirano smještanje u Imigracioni centar.

U Salakovac ne može niko ući, pa je nejasno koliko će zapravo boraviti tamo.

No sudeći po objavi Ministarstva vanjskih poslova BiH njihov izlazak nije uskoro planiran.

"Svi koji su doputovali su zbrinuti i osjećaju se dobro. Sve što im je potrebno, obavještavamo da će ministarstva obezbijediti u saradnji sa drugim institucijama.

Oni koji ipak žele sistemski pomoći naše državljane i srodnike obavještavamo da oba ministarstva stoje na raspolaganju pri koordinaciji dostavljanja pomoći u skladu sa potrebama koje budu iskazane.

Za sve informacije tog tipa možete kontaktirati MVP BiH na kontakt telefon 00387 33 281 105", naveli su iz MVP-a.

(A.Č.Z.)

#Gaza #Salakovac #BiH