Članak

'ZAGOVARA TEORIJU ZAVJERE'

Bijela kuća optužila Elona Muska da promoviše antisemitizam i rasizam

Bijela kuća optužila je vlasnika X-a Elona Muska da je u svojoj objavi na toj društvenoj mreži promovisao antisemitizam i rasizam.

(Patria) - Bijela kuća optužila je vlasnika X-a Elona Muska da je u svojoj objavi na toj društvenoj mreži promovisao antisemitizam i rasizam.

Musk je jednom korisniku koji je na X-u napisao da Jevreji podstiču "mržnju prema bijelcima", odgovorio da "govori potpunu istinu", prenosi RSE.

Bijela kuća ističe da objava zagovara "teoriju zavjere", popularnu među bijelim nacionalistima, koja tvrdi da Jevreji imaju tajni plan da izazovu ilegalne migracije u zapadne zemlje.

Ovom teorijom vodio se napadač na sinagogu u Pittsburghu 2018. godine koji je ubio 11 osoba.

"Neprihvatljivo je ponavljati gnusnu laž koja je dovela do najsmrtonosnijeg čina antisemitizma u američkoj historiji", rekao je u saopštenju portparol Bijele kuće Andrew Bates povodom ovog napada.

Musk je također napisao da udruženje koje se bori protiv antisemitizma Anti-Defamation Liga (ADL) "nepravedno napada Zapad iako većina na Zapadu podržava Jevreje i Izrael".

"To je zato što oni ne mogu, prema sopstvenim principima, da kritikuju manjinske grupe koje predstavljaju glavnu prijetnju jevrejskom narodu", dodao je on.

ADL je jedna od nevladinih organizacija koja osuđuje primetan porast dezinformacija i homofobičnih i rasističkih uvreda na X-u, pošto su se pravila moderacije tamo promijenila dolaskom Muska.

#BijelaKuća #ElonMusk #SAD #svijet