Članak

MEĐUNARODNA BRUKA

Država na ispitu ljudskosti: MVP šuti na plan da se rastave porodice koje su izvučene iz Gaze, samo državljani BiH mogu ući

Piše: Amra Vrabac

Nakon što je Ambasada Katara najavila da će ta država finansirati let iz Egipta za BiH u kojem će biti građani izvučeni iz pakla Gaze, od institucija BiH tražili smo više informacija o dolasku bh. državljana ali i članova njihovih porodica koji nemaju državljanstvo BiH.

I Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH odgovorili su za Patriju da će postupiti u skladu sa zakonima, dok su iz SPS-a napomenuli da će postupiti i po eventualnim odlukama nadležnih organa.

Upit smo poslali i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na čijem je čelu Elmedin Konaković. Odgovor gdje će biti smještene osobe i ko će preuzeti brigu za njih, nismo dobili. Za neke od evakuisanih već je pronađen smještaj ali kao rezultat dobre volje pojedinaca koji suosjećaju sa patnjama.

Indikativna je bila i izjava ambasadora BiH u Kataru Semira Halilovića koji je za BHRT kazao da postoji mogućnost međunarodne sramote.

"Sada je do BiH da li će tim ljudima na vrijeme omogućiti da uđu u vlastitu zemlju ili će od svega nastati neka vrsta javne međunarodne sramote. Može se dogoditi da BiH traži međunarodnu pomoć da izvuče svoje građane, a potom se dogodi da institucije države ne dozvole građanima da uđu u vlastitu zemlju. Postoje ljudi u BiH koji žele da onemoguće ulazak ovih ljudi. Nadam se da neće doći do te krajnje ljudske neljudskosti", naglasio je Halilović.

Istraga.ba na svom Twitter nalogu objavila je u petak navečer da bh. vlasti namjeravaju razdvojiti porodice koje su evakuisane iz Gaze.

"Samo one osobe koje imaju bh. državljanstvo mogu ući u BiH (njih ukupno 17) dok bi druge osobe koje su evakuisane, a čiji članovi uže porodice imaju državljanstvo, moraju, za sada ostati u Egiptu", navodi se.Da se ovako nešto dalo naslutiti pokazuje i saopćenje ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koji je naveo:

"Ako su se poјavili neki rođaci rođaka koјi nemaјu državljanstvo BiH, a koјe Konaković također želi da dovede u BiH, naravno da će Granična policiјa, Služba za poslove sa strancima i Ministarstvo bezbјednosti uraditi sve bezbјednosne provјere јer јe u suštini riјeč o migrantima. Ne pada nam na pamet da bez bezbјednosnih provјera ovdјe puštamo strane državljane koјi dolaze iz ratnih područјa na koјima dјeluјu terorističke organizaciјe", naveo je.

Avion sa bh. državljanima trebao bi sletiti u subotu ili nedjelju. Međutim, moguće je da zbog ovakve situacije doći do prolongiranja dolaska bh. državljana.

Ovih dana vanredno je zasjedalo Vijeće ministara BiH, ali nijedna odluka nije se ticala prihvata bh. državljana i njihovih porodica.

#ElmedinKonaković #Gaza #MVP #NenadNešić #BiH #izdvojeno