Članak

U PRISUSTVU KRALJA

Pedro Sánchez položio zakletvu za novi četverogodišnji mandat španskog premijera

Španija, koja do januara predsjedava Evropskom unijom, jedna je od 43 zemlje članice Unije za Mediteran.

(Patria) - Španski premijer Pedro Sánchez položio je zakletvu nad ustavom u prisustvu kralja Filipa VI, nakon što je dan ranije dobio podršku parlamenta za novi četverogodišnji mandat.

Sánchez, 51-godišnji socijalista, zakletvu je položio bez vjerskih simbola, baš kao i 2018. te 2020., kada također kao novoimenovani premijer nije govorio ispred Biblije i križa.

- Obećavam, svojom savješću i čašću, da ću vjerno ispunjavati obaveze službe predsjednika vlade, biti odan kralju, te ću čuvati ustav kao temeljnu normu države, kao i da ću zadržati tajnost vijećanja u Vijeću ministara i ministrica - rekao je čelnik Španske socijalističke radničke stranke (PSOE), koji je standardnom tekstu zakletve dodao riječ "ministrice".

S kraljem Filipom VI izmijenio je tek nekoliko riječi po dolasku u kraljevsku Palaču Zarzuela pored Madrida, javila je španska javna televizija TVE, prenosi Hina.

Računa na Katalonce

Sánchez će biti na čelu manjinske vlade u koaliciji s lijevim Sumarom, s kojim ima ukupno 152 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta.

Kako bi usvajali zakone računat će na podršku zastupnika regionalnih stranaka Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka, koji su u četvrtak podržali novu vladu.

Stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku, poručile su da će njihova podrška trajati sve dok Sánchez bude ispunjavao sve što im je obećao.

To se prvenstveno odnosi na Zakon o amnestiji kojim bi se obustavio sudski progon protiv nekoliko stotina osoba koje su posljednjih deset godina učestvovale u organizaciji i provođenju zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017.

Rezultati ankete

Oko 52 posto Katalonaca podržava ostanak unutar Španije, dok ih 41 posto želi nezavisnost, pokazala je anketa koju je u petak objavio Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), centar za provođenje ispitivanja javnog mišljenja pod upravom katalonske vlade.

Istraživanje je provedeno na temelju razgovora s 2.000 ljudi, obavljenih između 9. oktobra i 7. novembra, prije nego što je objavljen sadržaj Zakona o amnestiji i pakta između separatističke stranke Zajedno za Kataloniju (JxCAT) i Sánchezovog PSOE-a.

Postotak Katalonaca koji javno zagovaraju nezavisnost otprilike je na istom nivou od juna 2022., pokazuju prijašnje ankete ovog centra.

No, 73 posto Katalonaca smatra da Katalonija ima pravo na izjašnjavanje o svojoj budućnosti putem referenduma.

Sánchez odbija ideju o održavanju referenduma, ističući da ga ne dopušta Ustavni sud, odnosno da nije u skladu sa španskim ustavom.

Zasad je nepoznato koje će ministre iz prethodne vlade zadržati Sánchez, no među njima bi trebao biti ministar vanjskih poslova José Manuel Albares, javila je španska novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovane izvore iz PSOE-a i vlade.

Albares, u ulozi ministra vanjskih poslova, najavljen je kao učesnik godišnjeg foruma ministara vanjskih poslova Unije za Mediteran koji se 27. novembra održava u Barceloni.

Španija, koja do januara predsjedava Evropskom unijom, jedna je od 43 zemlje članice Unije za Mediteran.

#Kralj #PedroSánchez #premijer #Španija #svijet