Članak

MREŽA ISCRPLJENA

Gaza se suočava sa potpunim prekidom telekomunikacija, nedostaje goriva

(Patria) - Sve telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze su pretale jer su svi izvori energije koji održavaju mrežu iscrpljeni, saopštile su glavne telekomunikacione kompanije u Gazi Paltel i Jawwal.

Šef agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice također je rekao da strahuje za civilni poredak u Pojasu Gaze nakon prekida komunikacija, javile su agencije.

„Gaza je ponovo u potpunom komunikacijskom zamračenju, i... to je zato što nema goriva“, rekao je šef UNRWA Philippe Lazzarini na konferenciji za novinare u Ženevi.

Palestinska telekomunikacijska kompanija Paltel potvrdila je prekid, rekavši na mreži X, da sa željenjem objavljuju „da su sve telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze prestale, jer su svi izvori energije koji održavaju mrežu iscrpljeni, a nije dozvoljeno dopremanje goriva.”

Lazzarini je rekao da je zabrinut da bi prekid komunikacija mogao povećati paniku u Pojasu Gaze i nagristi posljednje tragove javnog reda. Dan nakon prethodnog prekida komunikacije, „postojale su grupe od stotina ljudi koji su u suštini ušli u naše skladište i uzeli sve što je bilo dostupno“, rekao je.

„Vjerujem da postoji namjerni pokušaj da se uguši naša operacija i parališe operacija UNRWA“, rekao je, navodeći opsadu koju je Izrael nametnuo pojasu Gaze.

#Gaza #Telekomunikacije #svijet