Članak

BEOGRAD

Dačić s ruskim ambasadorom o situaciji na Kosovu

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu i razvoju bilateralne saradnje.

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu i razvoju bilateralne saradnje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije, na sastanku je bilo riječi i o bilateralnim odnosima i daljem razvoju saradnje i saradnji i aktivnostima u okviru međunarodnih organizacija.

Razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim vanjskopolitičkim pitanjima, dodaje se u saopštenju.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Zapad traži od vlasti u Beogradu da uvedu sankcije Rusiji, što Srbija za sada odbija, prenosi RSE.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije uvela nijednu restriktivnu mjeru protiv Kremlja od početka invazije.

Srbija je zemlja kandidatkinja za punopravno članstvo u EU. Od ovih zemalja se očekuje da progresivno usklade svoje vanjske politike s politikama EU.

Zbog odnosa s Rusijom, Srbija od 2021. nije otvorila nijedno poglavlje u procesu pristupnih pregovora, jer neke države članice EU smatraju da zemlja ne može napredovati u procesu dok ne uvede sankcije Rusiji.

#ambasador #IvicaDačić #Region #rusij #srbija