Članak

ODLUKA PARLAMENTA

Pedro Sánchez je stari/novi premijer Španije

Španski parlament reizbrao je danas dosadašnjeg premijera, socijalistu Pedra Sáncheza, za šefa nove Vlade.

(Patria) - Španski parlament reizbrao je danas dosadašnjeg premijera, socijalistu Pedra Sáncheza, za šefa nove Vlade.

Sánchez, lider Španske socijalističke radničke partije (PSOE), dobio je podršku 179 od 350 poslanika donjeg doma parlamenta, a protiv njegovog izbora glasali su predstavnici desničarske opozicije.

Glasanje o izboru Sáncheza uslijedilo je poslije dvodnevne debate lidera partija u čijem je središtu bio kontroverzan sporazum o amnestiji za katalonske separatiste, na koji je lider PSOE pristao kako bi dobio podršku katalonskih stranaka za formiranje nove Vlade.

Sánchez, premijer od juna 2018., osigurao je podršku šest manjih partija za formiranje još jedne manjinske koalicione vlade s ljevičarskom koalicijom Sumar.

Na parlamentarnim izborima 23. jula nijedna lista nije osvojila većinu glasova. Prvo mjesto zauzela je konzervativna Narodna stranka, do 2018. vladajuća u Španiji, ali nije mogla da formira vladu jer je s desničarskom partijom Vox u zbiru imala 170 poslanika.

Sánchezovi socijalisti, koji su na izborima bili drugi sa 121 poslanikom, uspjeli su da formiraju većinu od 179 poslanika nizom sporazuma s lijevim i katalonskim strankama.

#PedroSánchez #premijer #Španija #Svijet