Članak

VIJEĆE ZA VANJSKE POSLOVE

Konaković učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU i Zapadnog Balkana u Briselu

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja
Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Briselu.

Na sastanku je istaknuto kako je cilj Europske unije da pojača angažman na području
Zapadnog Balkana s naglaskom na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu
geopolitičkih izazova u europskom susjedstvu i na Bliskom istoku. Bilo je riječi i o nedavno objavljenom izvještaju o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.

Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi se tom prigodom osvrnuo na europski put zemalja Zapadnog Balkana i obaveze koje su pred njima kako bi se ubrzao proces integracija. Kada je riječ o BiH, pozdravio je učinjeni napredak, u skladu sa objavljenim izvješćem.

Ministar Konaković je u svom obraćanju naglasio da će BiH, ohrabrena pozitivnim aspektima izvješća o proširenju, nastaviti marljivo raditi na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije kako bi olakšala početak pregovora i integraciju u EU.

Ocijenio je da predstojeći sastanak Europskog vijeća, u decembru predstavlja priliku za EU da ispuni svoja obećanja i zadrži kredibilitet procesa proširenja u regiji Zapadnog Balkana. Pozvao je države članice EU da shvate važnost, učinak i posljedice odluke koju trebaju donijeti kada je riječ o BiH i njenom europskom putu. Istaknuo je da su jačanje naših veza i unapređenje suradnje u sigurnosnim područjima, izuzetno važni u ovom trenutku kada svjedočimo razdoblju neizvjesnosti zbog značajnih geopolitičkih pomaka. Ponovio je da je BiH predana usklađivanju vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je ovogodišnji postotak usklađenosti 100 %. Osvrnuo se i na značaj regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

Ministar Konaković sudjelovao je na sastanku koji su sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana organizirali ministri zemalja grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, koju čine Italija, Austrija, Hrvatska, Grčka, Češka, Slovačka i Slovenija.

Na sastanku se razgovaralo o proširenju EU na Zapadni Balkan do 2030 te kako zadržati
Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU Agende. Ministar Konaković je na sastanku pozdravio usvajanje novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Europska komisija, kako bi se ubrzao reformski put i proces proširenja te jačao ekonomski rast. Naglasio je da Bosna i Hercegovina pruža nepokolebljivu potporu daljnjem ekonomskom približavanju Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, kroz proces proširenja Unije, jer je to na obostranu korist, kako za zemlje regije, tako i za EU. Istaknuo je da BiH pozdravlja inicijativu grupe prijatelja da se pojača suradnja u različitim politikama EU, te da smo već spremni da se angažiramo još više kada je riječ o području vanjske i sigurnosne politike EU.

#BiH #Brisel #ElmedinKonaković