Članak

DEJTON JE PROBLEM ZA BiH

Marko Attila Hoare: Bosna mora vratiti autonomiju i stvoriti novi sistem pod kontrolom probosanskih snaga

(Patria) - Profesor dr. Marko Attila Hoare, britanski historičar i vanredni profesor na Sarajevo Schools of Science and Tehnology autor je brojnih dijela, od kojih njegove četiri knjige imaju fokusom na jugoistok Evrope, a posebno na Bosnu i Hercegovinu.

Svoje istraživanje doktor Hoare fokusira je na teme koje se odnose na nacionalizam, genocid, fašizam i antifašizam i izgradnju države. Njegovo kapitalno djelo "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu" privuklo je veliku pažnju u BiH, a prilikom gostovanja na BIR radiju pojasnio je zašto je uloga muslimana koja se ogledala kroz više područja, bila ključna.

- Muslimanima u Bosni u Drugom svjetskom ratu prijetilo je nacionalno uništenje, ustaše su htjele da pretvore muslimane u Hrvate, dok su četnici htjeli izvršiti genocid nad muslimanima. Pošto su imali prijetnje od genocida na različite načine su gledali da se spase. Muslimani u partizanima su bili ključni da se oslobodi Bosna od fašističke okupacije i da se stvori Bosna kao država u okviru Jugoslavije. Dakle, njihova uloga bila je jako bitna. Svako je na svoj način htio da sačuva muslimansko biće od uništenja - naveo je profesor Attila Hoare.

No, upozorio je da danas muslimanima u Bosni ponovo prijeti uništenje njihove zemlje, te da moraju biti spremni da se bore.

- Ko voli svoju domovinu, mora ponovo biti spreman da se bori za nju - stava je Attila Hoare.

Podsjetio je i da je period Kraljevine Jugoslavije između dva svjetska rata bio je period borbe jugoslovenskih naroda oko nacionalnog pitanja.

- Zapadne sile su oklijevale da prihvate raspad Jugoslavije. Nisu shvatili da su Milošević i Srbija ti koji uništavaju Jugoslaviju da bi stvorili Veliku Srbiju. Podrška koju su im pružili dovela je do rata i genocida 90-tih godina. Pored toga, zapadne sile su nagradile one koji su izvršili genocid nad Bosnom i Bošnjacima. Zapad je mislio da je Srbija najjača, vodio se time da je najpametnije biti na strani jačeg. Mislili su da će Srbija pobijediti lahko i slomiti Bosnu i muslimane, ali nije ispalo tako. Bošnjaci su se odbranili, ispalo da su na kraju bili pred pobjedom, Zapad nije mogao da okrene politiku tako brzo. U Bosni su ostali sa starom politikom aparthejda. Uvijek su mislili da jedino može da se riješi rat u Bosni sa nagradom jače strane. Nisu nikad promijenili tu politiku - istakao je Attila Hoare.

Dodao je i kako "Zapad propada moralno", te da Evropska unije nije moralna snaga kao što je nekada bila.

- EU nije odavno odavno pustila nove članove u svoj sastav. Balkanski narod koji hoće da uđe u zajednicu misli da može, ali nikada neće dobiti priliku da uđe. Osim ako Zapad ne promijeni politiku, ali za sada to nije slučaj - mišljenja je Attila Hoare.

Naglasio je i kako Dejtonski sitem za Bosnu i Hercegovinu najveći problem.

- Bosna mora da vrati svoju autonomiju, kontrolu nad svoju budućnost i stvoriti novi sistem pod kontrolom probosnaske vlasti - kaže Attila Hoare.

Ovaj britanski historičar ističe i da je svijet u velikom problemu, posebno jer je Zapad danas vrlo neodlučan.

- Nisu porazili rusku agresiju na Ukrajinu. Greška je što nisu porazili Putina. Trebali su da se suprotstave i sukobu Izraela i Palestine, a ne da puste puštaju Izrael da radi ovo sve. Svijet vidi da je Zapad izgubio kontrolu, da ne može da spriječi Izrael što je loša slika, jer bi Zapad trebao da bude principilniji i jači u odnosu na Putina i Natanjahua. Riješenje su dvije države što bi trebali svi da podržavaju. To je jedini način za mir. Nije to vjerski rat, to je politički sukob dva ekstremizma. Ekstremistima je interes da se ovo širi da bi se ovaj sukob pretvorio u vjerski rat. A, ekstremizam je opasan za Bosnu - poručio je Attila Hoare.

#AutonomijaBosna #BorbaZaDomovinu #BosnaHercegovina #DejtonskiSistem #GenocidBosna #MarkoHoare #MuslimaniBosna #ProbosanskaVlast #UništenjeBosna #ZapadneSile #BiH