Članak

CRNA GORA

'Prozapadni preobražaj' Andrije Mandića: Prvo sjednica bez prisustva poslanika, pa sastanak s ruskim ambasadorom!

Piše: Nevena Kovačević

Možda u praksi evropskog parlamentarizma nije zabilježen slučaj da predsjednik Skupštine zakaže i održi skupštinsku sjednicu pred praznom plenarnom salom, ali u praksi crnogorskog parlamentarizma jeste, i to nepune dvije sedmice nakon izbora novog skupštinskog rukovodstva.

Naime, novoizabrani predsjednik parlamenta, Andrija Mandić, bez prisustva poslanika i poslanica, održao jednoipominutnu sjednicu, tokom koje je konstatovvao ostavke premijera Milojka Spajića i ministara u novoj Vladi na poslaničke funkcije, usljed nespojivosti poslaničkih sa drugim javnim funkcijama.

- Kolege poslanici, nastavljamo prvu sjednicu drugog redovnog jesenjeg zasijedanja u 2023. godini -, kaazao je Mandić pred praznom salom, uz prisustvo generalnog sekretara parlamenta i nekoliko službenika.

Informaciju o nastavku sjednice bez prisustva poslanika i poslanica, o čijem održavanju nije bilo obavještenja na skupštinskom sajtu, najprije je na društvenoj mreži X objavio šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić, nakon čega se oglasio i poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović.

Kako su naveli, o održavanju sjednice informisani su putem parlamentarnog kanala javnog servisa i YouTube notifikacije. Na konferenciji za medije DPS-a i SD-a, koja je juče održana u Skupštini, Nikolić je kazao da ga je Mandić pozvao nakon održane sjednice i saopštio mu da je u pitanju tehnička stvar, te da će kolegijum predsjednika Skupštine biti održan u srijedu.

Istakao je da je ovaj potez pokazna vježba kako izgleda kad se Andrija Mandić dohvati vlasti. Iz Demokratske partije socijalista najavili su podnošenje krivične prijave protiv Mandića i generalnog sekretara Aleksandra Klarića, zbog, kako su naveli, urušavanja pravnog sistema Crne Gore.

Mandić je, nakon konstatovanih ostavki premijera i ministara dao pauzu, kako bi se Državna izborna komisija izjasnila o popuni poslaničkih mjesta, ali je, nakon oštrih reakcija opozicije, sinoć povukao akt koji je ranije uputio DIK-u.

Nasuprot opoziciji, iz pokreta Evropa sad saopštili su da Mandićev potez ne smatraju
problematičnim, budući da je riječ o pitanju tehničke prirode, iako su potvrdili da nijesu bili obaviješteni o nastavku sjednice.

Iz URE bivšeg premijera Dritana Abazovića, ocjenjuju da Mandićev postupak treba
problematizovati. To što Mandićevi koalicioni partneri iz pokreta Evropa sad ne nalaze ništa sporno u kršenju Ustava i skupštinskog poslovnika ne čudi, budući da je i sam predsjednik pokreta i novoizabrani premijer, odbijanjem da pročita i obrazloži svoj ekspoze, flagrantno prekršio Ustav i prije zvaničnog stupanja na dužnost.

Poruka je jasna - za staru - novu parlamentarnu većinu Ustav i zakoni ne važe, te je jasno da ćemo u narednom periodu svjedočiti novim primjerima anarhije, bezakonja i pravnog nasilja, te da ovo nije samo odraz nesnalaženja i lošeg početka, već praksa, zahvaljujući kojoj će četnički vojvoda i njegovi drugari - ruskosrpski agenti, konačno moći uživati u nesmetanom kršenju akta koji su toliko prezirali.

Preobražaj Andrije Mandića u prozapadnog, civilizovanog političara, zakletog na poštovanje Ustava i zakona, te pokušaji da nam objavama na društvenoj mreži X dokaže naglu transformaciju iz nacifašističkog četnika u antifašistu i partizana, ipak, nijesu dugo trajali.

Vojvoda je, zapravo, umislio da je u Crnoj Gori na snazi neki drugi Ustav, prema kome on može igrati ulogu velikog vođe, a kakav bi, on i ostatak ZBCG skrojili po sopstvenoj mjeri, kad bi za to imali neophodnu većinu.

Entitetski podijeljena Crna Gora, država naroda, bila bi idealan ambijent za ovakve Mandićeve manevre. No, kako to makar za sada nije moguće, gazi se postojeći Ustav, čemu se premijer Milojko Spajić, očito ne smije usprotiviti.

Kao i u slučaju dijaloga sa opozicijom u pogledu uslova za održavanje popisa, Spajićeva
otvorenost u praksi ne znači ništa, jer je ultimatum po pitanju roka postavljen i prije početka pregovora, što Spajić, izuzev pristajanja na neke sitnije zahtjeve opozicije, neće pogaziti, jer bi konfrontacija sa kontrolorima već u prvom mjesecu funkcionisanja Vlade bila veoma opasna.

Nakon održavanja neustavne sjednice, Andrija Mandić je u svom kabinetu primio ruskog
ambasadora Vladislava Maslenikova, a razgovaralo se o viševjekovnom prijateljstvu dvije
zemlje. Kršenje Ustava, pa odmah potom klanjanje majci Rusiji - prirodan mozaik.

Sa druge strane, jučerašnjem obilježavanju 117 godina crnogorskog parlamentarizma
prisustvovali su ambasadori Sjeverne Makedonije, Rusije, Kine, Turske i Palestine, dok se
ambasadori Amerike i Evropske Unije nijesu pojavili, što je i ako se o tome previše ne govori jasan pokazatelj da uprkos blagim reakcijama Evrope i zapada nakon izbora Mandića zarad smirivanja tenzija, prosvijetljenom Andriji niko ne vjeruje.

Nastaviće Mandić, bez sumnje, glumatanje evropejca na sastancima sa diplomatskim
zvaničnicima, makar do najavljene rekonstrukcije Vlade i preuzimanja resora i ambasadorskih mjesta od strane rusko-Srpske agenture, ali je ovo što smo juče vidjeli prava slika političke orijentacije koalicije Za budućnost Crne Gore, koju je, na velika vrata, u političku igru vratio predsjednik države Jakov Milatović.

A kada bismo predsjednika pitali za komentar, vjerovatno bi, onako relativizatorski, poput komentara na negativne ocjene iz izvještaja Evropske komisije, ustvrdio da je Crna Gora u procesu demokratskog sazrijevanja.

Realnije sagledano - svjedočimo civilizacijskom sunovratu demokratije i ponovnom
obesmišljavanju već obesmišljenog parlamentarizma. Jer - kad pomislimo da je dno blizu, sjetimo se da oni znaju kako da ponor dodatno prodube, a sav besmisao učine još besmislenijim.


Povodom jučerašnjih dešavanja, predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović, pozvao je DPS, SD i Bošnjačku stranku da podnesu inicijativu za Mandićevu smjenu. No, sudeći prema dešavanjima u prethodne tri godine, osim floskularnih saopštenja, ćutanja premijera i ponovnog prepakivanja priče o nekom drugačijem, miroljubivom Andriji Mandiću, neće se desiti ništa.

Kršenja propisa, po difoltu, najlakše prolaze ispod radara, a sjetimo ih se tek kad nas neke nove neustavne igrice navedu na čuđenje. Jer se u oslobođenoj Crnoj Gori, nažalost, politički i društveni aktivizam prečesto svode na isčuđavanje i reaktivno djelovanje, tek nakon uspješno sprovedenih manje ili više efektivnih, ali jednako opasnih nakana onih koji, za razliku od pasivne opozicije, jake na riječima, a u praksi veoma slabe, aktivno rade na razgradnji države, izvršavajući zadatke dobro poznatih
nalogodavaca.

#AndrijaMandić #CrnaGora #NevenaKovačević #Region #izdvojeno