Članak

(UNUTAR)STRANAČKE BORBE

Je li Konaković dao Srđanu Mandiću vjetar u leđa pa najavljuje još jedan mandat na čelu Općine Centar

Piše: Amra Vrabac

Kada je Općinsko vijeće Centar predvođeno Klubom Naroda i pravde u julu izglasalo opoziv načelnika Srđana Mandića, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković nije podržao takvu ideju. Kazao je da razumije kolege iz NIP-a i njihovo nezadovoljstvo ali da nije vrijeme za takav postupak.

Takav stav dao je vjetar u leđa i samom Mandiću pa se uz „prešutnu dozvolu“ Konakovića kako je on to shvatio, obrušio na vijećnike NIP-a iz Centra, vrijeđajući ih, objavljujući njihove fotografije, optužujući ih da u sebi nose „DNK SDA“. Tek tada je Konaković reagirao, ali Mandić je nastavio po svom.

U konačnici, do referenduma o opozivu nije došlo jer je Mandić zloupotrebom službi općine Centar odgovlačio sa postupcima javnih nabavki glasačkog materijala. Ni pomjeranje datuma referenduma nije donijelo željeni rezultat. Iako je tvrdio da se ne boji referenduma njegovi postupci pokazivali su suprotno.

Rezultat narušenog odnosa Mandića i vijećnika koji su izglasali opoziv je i neodržavanje sjednica Općinskog vijeća. Posljednje dvije sjednice nisu održane, a Mandić poziva neke od vijećnika da se urazume. Takav odnos mogao bi ostati do samog kraja mandata.

Ono što dodatno unosi konfuziju u ionako narušene odnose trojke koja formalno-pravno u Općinskom vijeću Centar više ne postoji i što više nije tajna, je i nova samokandidatura Srđana Mandića za naredne izbore. A posebno nakon što je postalo jasno da referenduma neće biti.

Predsjednik NIP-a priznaje da njegova stranka trpi zbog pozicije koju obavlja u Vijeću ministara BiH, te da nije upoznat sa svim procesima. Ali, prema porukama koje je poslao pojedincima u svojoj stranci, čini se da ipak ne prepušta ništa slučaju. Komentirajući neuspjeli opoziv za FTV je kazao:

„To je napravilo probleme i NIP-u i štetu NIP-u u Općinskom odboru Centar. Bile su hrabre kolege koje su to pokrenule, ali sada moraju i opštinska i kantonalna organizacija podnijeti izvještaj Predsjedništvu o efektima pokrenutog opoziva“, kazao je Konaković.

Ovom izjavom jasno je prozvao one koji su pokrenuli priču o opozivu. Među njima su Sejad Đozo, Jasmin Ademović, te vijećnici OV Centar. No, Konaković traži izvještaj i od šefa sarajevskog NIP-a Elvedina Okerića.

Konaković je imao još jednu poruku za svoje stranačke kolege, da „ako budu gurali dalje tvrdoglavo neće biti dobro.“

Nije tajna da Konaković ima dobre odnose sa predsjednicima Naše strane Edinom Fortom i SDP-a Nerminom Nikšićem, ali je isto tako istina da je Mandić 2020. godine pobijedio zahvaljujući podršci Naroda i pravde. Iako se trojka raspala u Centru, pa i Novom Sarajevu, od ovog koncepta još ne odustaju.

Načelni dogovor je da trojka ponovo ide sa zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike barem u Sarajevu, a borba će se voditi za općinu Centar.

Neki od vijećnika NIP-a za Patriju su jasno kazali da Mandić ne može biti ponovo kandidat i da takvo nešto neće dobiti podršku NIP-a Centar.

Ono što je interesantno u cijeloj priči je da Mandića podržava Naša stranka iako se on javno obrušio na predsjednika Edina Fortu zbog nekih kadrovskih rješenja. No, čini se da su Mandić i Forto našli zajedničku riječ kada je riječ o NIP-u.

S obzirom da su NIP pa i SDP na prošlim izborima dali prednost Našoj stranci, a pogotovo premijersku poziciju Kantona Sarajevo na kojoj je bio Forto, a sada Nihad Uk, iako i NIP i SDP imaju bolji rezultat, očekivano je da prednost na predstojećim općinskim izborima imaju ove dvije stranke.

Očito je da konačnu riječ donosi Konaković što je jasno poručio i na samom početku priče sa opozivom podsjećajući svoje kolege da „predsjednik ima ovlasti da povuče i neke radikalne poteze“. No, da li će se takvi potezi u konačnici odraziti i na rezultat NIP-a pokazat će se i na samim izborima.

#ElmedinKonaković #NIPCentar #SrđanMandić #BiH