Članak

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Britanska ministrica unutrašnjih poslova izazvala bijes optužujući policiju da favorizuje propalestinske proteste

(Patria) - Britanska ministrica unutrašnjih poslova optužila je u četvrtak najveće policijske snage u zemlji da su popustljivije prema propalestinskim demonstrantima od drugih grupa, javio je AP.

U veoma neobičnom napadu na policiju, ministrica Suella Braverman rekla je da londonska policija ignoriše kršenje zakona od strane „propalestinske rulje“.

Ona je demonstrante koji pozivaju na prekid vatre u Gazi opisala kao „maršere mržnje“.

Premijer Rishi Sunak je pod sve većim pritiskom da otpusti Braverman, ličnost koja izaziva podjele, ali koja je popularna kod autoritarnog krila vladajuće Konzervativne stranke. Sunakov glasnogovornik rekao je da njen istup nije odobrio ured premijera, ali da Sunak i dalje ima puno povjerenje u ministricu unutrašnjih poslova.

Propalestinski protesti održavaju se u Londonu i drugim britanskim gradovima svakog vikenda od početka rata. Vlada je kritikovala organizatore što su planirali marš u subotu jer je Dan primirja, godišnjica završetka Prvog svjetskog rata, kada se mnogi prisjećaju žrtava rata.

Marš je dan prije glavne komemoracije u nedjelju, kada će kralj Charles III, visoki političari, diplomate, vojni lideri i veterani prisustvovati ceremoniji polaganja vijenaca na ratnom memorijalu Cenotaph u centru Londona.

Sunak je kritikovao planirane proteste za vikend kao „provokativne“ i za „nepoštovanje“. Ali nakon što je u srijedu pozvao šefa policije Marka Rowleya na razgovore, Sunak je rekao da vlada podržava „pravo na mirne proteste. A test te slobode je da li naša posvećenost njoj može preživjeti nelagodu i frustraciju onih koji je žele koristiti, čak i ako se ne slažemo s njima.“

Činilo se da je time okončan spor, ali Braverman je sve eskalirala člankom u novinama Times. Optužila je policiju da se ponaša blaže prema propalestinskim demonstrantima i pristalicama Black Lives Matter nego prema desničarskim demonstrantima ili fudbalskim huliganima.

Ona je rekla da „postoji percepcija da visoki policajci imaju favorite kada su u pitanju demonstranti“ i nazvala demonstracije koje pozivaju na prekid vatre u Gazi „potvrdom primata određenih grupa“, posebno islamskih ekstremista, „kakve smo navikli viđati u Sjevernoj Irskoj“, što se očigledno odnosi na demonstracije irskih republikanskih grupa.

Više od 3.600 ljudi poginulo je u 30 godina nasilja u kojem su učestvovali irski republikanci, britanski lojalisti i britanske snage sigurnosti u Sjevernoj Irskoj. Mnogi tamošnji političari nazvali su ovo poređenje ministrice nazvali neosjetljivim i netačnim.

Colum Eastwood, lider irske nacionalističke Socijaldemokratske i laburističke partije, rekao je da je Braverman pokazala „neznanje uslova s kojima se suočava civilno stanovništvo u Gazi, nepoznavanje uloge policije, nepoznavanje složene historije i tradicije marširanja i protesta u Sjevernoj Irskoj.”

„Uspjela je da uvrijedi skoro sve – što nije podvig u podijeljenom društvu“, dodao je.

#London #Palestina #Svijet
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');