Članak

IZRAEL

Netanyahu isključuje mogućnost prekida vatre i kaže da nema planova za okupaciju Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je prekid vatre u Gazi, rekavši da vojska radi „izuzetno dobro“, ali je insistirao na tome da Izrael ne planira ponovno okupirati palestinsku teritoriju, javio je AFP.

„Prekid vatre s Hamasom znači predaju“, rekao je za Fox News, dodajući da ne postoji
„raspored“ vojne ofanzive.

„Mislim da izraelska vojska radi izuzetno dobro“, koliko god treba, uradićemo to, dodao je.“

Netanyahu je rekao da Izrael ne planira dugoročno ostati u Gazi. „Ne želimo da upravljamo Gazom. Ne želimo da je okupiramo, ali nastojimo da joj i nama pružimo bolju budućnost“, rekao je, dodajući da Izrael ne „nastoji nikoga raseliti“. Rekao je da Gaza mora biti „demilitarizirana, deradikalizirana i obnovljena“.

„Moraćemo pronaći vladu, civilnu vladu koja će biti tamo“, dodao je, ne precizirajući ko bi mogao formirati takvu vladu. Izraelske snage moraju ostati spremne da ponovo uđu u Gazu i „ubiju ubice“.

„To je ono što će spriječiti ponovnu pojavu entiteta sličnog Hamasu“, rekao je. Napad 7. oktobra i sukob koji je uslijedio uslijedili su kada se Izrael približio mirovnom
sporazumu sa Saudijskom Arabijom, nadovezujući se na takozvane Abrahamove sporazume koji su normalizovali veze s nekoliko arapskih zemalja.

Netanyahu je insistirao da sukob neće torpedovati diplomatski zamah i da će uslovi biti „zreli“ za nastavak pregovora nakon što Izrael uništi Hamas. „Mislim da će uslovi biti zreli. U stvari, nakon pobjede, mislim da će biti još zreliji“, rekao je izraelski premijer.

#BenjaminNetanyahu #Gaza #izrael #Palestina #Svijet