Članak

KOMENTAR

Dok 'trojkaši' slave obećanje, iz Brisela jasno kažu - potezi Dodika i Schmidta udaljili nas od EU puta!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Nakon što Komisija ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo,i da je ispunila 14 ključnih prioriteta, Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Na osnovu zaključaka Vijeća Evropske unije iz decembra 2019. Komisija svoje godišnje izvještaje fokusira na implementaciju zakona u Bosni i Hercegovini iz 14 ključnih prioriteta.

Ovo su dvije rečenice iz Izvještaja na osnovu kojih je pokrenuta lavina slavlja (!?). No, BiH nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora (kako su to jasno dobile Ukrajina i Moldavija), a zapravo su željeli ovakvim Izvještajem omogućiti predstavnicima vlasti da slave. Pa tako Peđa Kojović kaže – “Veliki dan za BiH. Hoćemo, možemo, znamo”.


A, niti je veliki dan za BiH niti hoće niti mogu niti znaju. Evo i zašto!

“Isto tako, primjećujemo da je entitet Rs donio niz protivustavnih zakona”, jedna je od ključnih rečenica Ursule von der Leyen, na koju se nisu referirali slavljenici u BiH.


Jer, niti znaju niti mogu zaustaviti Milorada Dodika da prestane sa donošenjem protivustavnih zakona, makar to do sada nisu uspjeli. Svojim politikama kompromisa Trojkaši s HDZ-om i SNSD-om na državnoj vlasti nisu ocijenjeni kako treba, ali im je ovakvim izvještajem ostavljen prostor da i dalje djeluju i eventualno čine pomake.

„Usvojili smo naš Paket proširenja 2023. koji preporučuje otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, davanje statusa kandidata Gruziji i otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, KADA SE postigne potreban stepen usklađenosti“, navode iz Evropske komisije.

Samo nepismen čovjek ne zna ovo pročitati, a ono što prešućuju vlasti jeste da su i Schmidtova (Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH) nametanja nakon Izbora, a u izbornoj noći, udaljila BiH od napretka, jer je kako to vide u Briselu, dovela do PRAVNE NESIGURNOSTI.

Naravno, da Izvještaj obiluje i teškim pitanjima za koja nema rješenja poput državne imovine, pravosuđa, Zakona o sudovima..., a eksplicite se navodi da nema napretka u borbi protiv korupcije u zadnjoj godini dana. Sve to prešućuju vlasti, kao da u BiH niko ne zna čitati.


Ne očekujem da će Delegacija EU u BiH priznati da je Izvještaj daleko od dobrog, jer ovo je poraz i Johanna Sattlera, jer je on direktno sa Draganom Čovićem, Miloradom Dodikom i Trojkom vodio taj proces.

Umjesto da kao predstavnik Brisela u BiH pomaže u reformama na EU putu Sattler je sa ambasadorom Michaelom Murphyjem pisao ‘direktivu’ entitetskoj Vladi FBiH o potrebi privatizacije aerodroma. Očito su potrebe onih koji se kriju iza Sattlera i Murphyja bile preče od EU puta, pa i na Zakon o VSTV-u, nakaradno usvojen, nismo imali adekvatne reakcije kontrolora evropskog puta BiH.

Sattler je ispred EU vršio poslove i jasno se može zaključiti zašto nismo u prilici da dobijemo bolji - viši status, ako se Izvještaj i zaista pročita i doslovno shvati, euforija će nestati!

Najbolja ocjena rada državne vlasti koja je trebala biti reformska je činjenica da je Moldavija prvi put od Dejtona ispred Bosne i Hercegovine kada je riječ o evropskim integracijama.

A, Izvještaj o napretku BiH mogli bismo posmatrati kao meteorološku prognozu – ako ne kupite kišobran pokisnut ćete kada bude padala kiša!

#Brisel #EU #Izvještaj #Trojka #BiH #izdvojeno