Članak

AMERIČKI SEKRETAR

Blinken pred putovanje u Tursku: Prekid vatre u Pojasu Gaze bi omogućio Hamasu da se pregrupiše

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da bi izraelsko primirje u Pojasu Gaze omogućilo Hamasu da se pregrupiše i izvede nove napade, javio je BBC. Dodao je da Izrael mora poduzeti „sve moguće mjere“ da spriječi civilne žrtve u Pojasu Gaze.

Blinken je to rekao u subotu u Jordanu nakon razgovora sa arapskim liderima, koji žele hitan prekid borbi. Oni su optužili Izrael da je počinio ratne zločine.

„Ne prihvatamo da je to samoodbrana“, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi na konferenciji za novinare s Blinkenom nakon razgovora, koji su također uključivali Saudijsku Arabiju, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat.

Safadi je sukob opisao kao „bijesni rat koji ubija civile, uništava njihove domove, njihove
bolnice, njihove škole, njihove džamije i crkve“ i rekao da se „to ne može opravdati ni pod kakvim izgovorom i neće donijeti Izraelu sigurnost, neće donijeti mir regionu“.

Blinken, koji je pozivao na humanitarne pauze u borbama umjesto prekida vatre, rekao je da, iako se Sjedinjene Države ne slažu s arapskim liderima oko nekih sredstava za postizanje trajnog mira u regionu, njihov cilj je isti.

„Svi razumijemo da ne samo da imamo interes, već i odgovornost da učinimo sve što možemo da zajedno iscrtamo bolji put naprijed“, rekao je.

Blinken je došao u Jordan dan nakon što je posjetio Izrael kako bi razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je rekao da neće biti humanitarne pauze dok svi izraelski taoci ne budu oslobođeni.

Izraelske odbrambene snage (IDF) fokusirale su svoju ofanzivu na sjeverni dio Gaze, nakon upozorenja civilima da napuste taj prostor. Čak 400.000 civila još uvijek se nalazi u tom području, prema riječima američkog specijalnog izaslanika za bliskoistočna humanitarna pitanja Davida Satterfielda. IDF također izvodi napade na jugu, a Ujedinjene nacije su upozorile da nijedan dio Gaze nije siguran.

Blinken je u subotu govorio o potrebi da se dramatično poveća količina pomoći koja stiže u Pojas Gaze preko egipatskog prelaza Rafah. Samo ograničene isporuke trenutno stižu, nekoliko sedmica nakon što je Izrael najavio opsadu, prekinuvši opskrbu strujom, hranom i vodom.

Američki državni sekretar također se sastao sa privremenim premijerom Libana Najibom
Mikatijem kako bi razgovarali o nasilju duž južne granice Libana s Izraelom, gdje su bile česte borbe između pripadnika šiitske grupe Hezbollah i izraelske vojske.

Blinken će danas otputovati u Tursku na dva dana kako bi razgovarao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o sukobu. Posjeta dolazi nakon što je Ankara opozvala svog ambasadora u Izraelu i prekinula kontakt s Netanyahuom u znak protesta protiv krvoprolića.

#AntonyBlinken #Izrael #SAD #Turska #Svijet