Članak

SARAJEVO

Bira se načelnik Starog Grada: Do 11 sati izašlo 9,74 posto birača

(Patria) - Danas se održavaju prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. Biračka mjesta su otvorena u 07:00 a zatvaraju se večeras u 19:00 sati.

Odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 11:00 sati je 9,74 %. Predsjednik Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović se sastao sa članovima Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo i razgovarao o odvijanju izbornog procesa, a nakon toga je posjetio i nekoliko biračkih mjesta.

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović ukazao je na odustajanje osoba iz biračkih odbora na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, ali i naglasio da je to problem sa kojim su se suočavali i dosad.

Također, kaže da bi se do narednih izbora mogao izmijeniti taj dio izbornog zakonodavstva, a predlaže da bi najbolja opcija bila da birački odbor čine državni službenici, osobe iz obrazovnih institucija i slično tome.

- Razgovarali smo u općinskoj komisiji i sa supervizorima. Ima nekih problema koji su uočeni i na prethodnim izborima. To je odustajanje članova biračkih odbora, koje su predložili politički subjekti. Iz godine u godinu mi na to ukazujemo, birački odbori su najslabija tačka. Tu treba izmijeniti zakon - kaže Arnautović.

Odziv do 15:00 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će saopćiti u 16:00
sati. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate
objaviti večeras do 22:30 sati na internet stranici CIK-a.

#izbori #OpćinaStariGrad #SuadArnautović #BiH