Članak

KAD KAJGANIĆ TUŽI

Nešić iznio odbranu Dodika, sada je kristalno jasno zašto ga se ne tereti za rušenje ustavnog poretka!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika srpska, 16. oktobra u 13 sati morat će se pojaviti pred Sudom Bosne i Hercegovine, kako bi se izjasnio o krivici za koju ga tereti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH na čijem je čelu Milanko Kajganić (blizak Dodiku i SNSD-u) je protiv Dodika, kao prvoosumnjičenog, te Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Rs, kao drugoosumnjičenog, podiglo optužnicu zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Kao što je poznato, optužnica Dodika ne tereti za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, jer tužioci nisu skupili dovoljno hrabrosti da Dodika optuže za ono za šta ga se može i osuditi. Kajganić se tako sakrio pred stranim mentorima (prvenstveno ambasadorom SAD-a Michaelom Murphyjem) podižući optužnicu, a koja suštinski nije veliki problem za Dodika.
I tako je danas ministar sigurnosti Nenad Nešić javno pred kamerama iznio strategiju odbrane Milorada Dodika!? Nešić je mahao papirima u kojima dokazuje nelegitimnost visokog predstavnika Christiana Schmidta, te ismijava Njemačku, ali i bh. institucije koje su dozvolile da Schmidt uđe u BiH s dugim cijevima!

Logično je da će odbrana Dodika pred Sudom BiH mahati istim papirima gdje će sudskom vijeću dokazivati nelegitimnost Schmidta, a što će u konačnici eventualno osloboditi Dodika krivnje!

I sve je jasnije zašto je Milanko Kajganić odlučio formirati predmet protiv Milorada Dodika zbog krivičnog djela “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”, a ne krivičnog djela “napad na ustavni poredak BiH” koje je, nakon Schmidtovih izmjena mnogo lakše dokazati nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

Kajganić nije potpisao optužnicu protiv Dodika, iako je morao, jer je njegova funkcija prva u državi koja bi morala braniti vladavinu prava i ustavni poredak. No, Kajganić se bavio 'curenjem informacija' i ko je medijima dostavio sudsku odluku u kojoj se navode razlozi vraćanja optužnice Tužilaštvu BiH.

Nema dileme da je pokretač krize bila sjednica Narodne skupštine Republike srpske u junu, na kojoj su usvojeni zakoni koji se tiču neobjavljivanja odluka OHR-a i obustave primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici srpskoj.

Odmah je uslijedila reakcija visokog predstavnika koji je primjenom bonskih ovlasti poništio ove zakone i naložio izmjene Krivičnog zakona, ali je ostavio u životu Milorada Dodika, a time i prostor da djeluje dalje na način kojem svjedočimo posljednjih dana.

Dok Schmidt optužuje Dodika za manipulaciju građanima Rs-a, moglo bi se komotno kazati i da Schmidt manipulira građanima BiH, jer njegovo djelovanje, od kako je došao na funkciju visokog predstavnika isključivo ima utjecaj na Federaciju. To što je odluke NSRs stavio van snage, a u isto vrijeme u Rs ga ne prepoznaju kao visokog predstavnika je obmana za javnost u kojoj je želio dokazati da on ipak radi. Sada mora pokazati i dokazati i da postoji i radi!

A, djeluje kao da svi povlače poteze koji ne rješavaju situaciju, nego dodatno komplikuju. To nam pokazuju i optužnica Tužilaštva, kao i ranije odluke Schmidta, a nakon svega i reakcija Ambasade SAD-a koja je pozdravila optužnicu iako je ona manjkava!

Igre bez granica se nastavljaju dok Dodik traži izlaznu kartu, a vrijeme je na njegovoj strani. Podsjetit ćemo da Kajganić nije ništa uradio ni zbog sramnog, a Dejtonom zabranjenog ometanja kretanja na međuentitetskoj liniji, jer jasno je, ovdje izgleda nikom nije stalo do istinske vladavine prava, već igara u kojima se nadmudruju politički oponenti, uz pomoć međunarodne zajednice.

#MilankoKajganić #MiloradDodik #NenadNešić #Optužnica #Sud #Tužilaštvo #AminaČorboZećo #BiH #izdvojeno