Članak

FEDERALNI ZASTUPNIK

Salko Zildžić pušten iz pritvora u Užicu

Viši sud u Užicu prihvatio je danas sporazum o priznanju krivičnog djela koji je federalni zastupnik Salko Zildžić, uhapšen 18. septembra u Srbiji, ranije sklopio s Višim tužilaštvom.

(Patria) - Viši sud u Užicu prihvatio je danas sporazum o priznanju krivičnog djela koji je federalni zastupnik Salko Zildžić, uhapšen 18. septembra u Srbiji, ranije sklopio s Višim tužilaštvom.

Na osnovu toga, Zildžiću je ukinut pritvor u Istražnom zatvoru u Užicu, potvrdio je za RSE njegov advokat Ljubiša Radulović.

- Zildžić je osuđen na godinu dana zatvora, a kaznu će služiti u prostorijama u kojima okrivljeni stanuje - objasnio je Radulović.

Više javno tužilaštvo iz Užica za RSE ranije je navelo da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Zildžića "zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija", na osnovu Krivičnog zakonika.

Zildžićev advokat je ranije izjavio da je njegovom klijentu nakon hapšenja na granici sa Srbijom bio određen pritvor od 48 sati, te da je postupajući sudija u prethodnom postupku na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor do mjesec dana.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopštili su 20. septembra da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, kod zastupnika u Parlamentu FBiH Salke Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Međutim, Zildžićev advokat je rekao da u predmetu nema nikave legitimacije OSA-e, navodno pronađene kod Zildžića.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je 20. septembra da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa "crne liste" vlade SAD-a i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA-e, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi.

#Pritvor #SalkoZildžić #Srbija #Užice #BiH